Barn er bra!-festivalen favner både fantastiske show, aktivitetsgrupper på høyt nivå, prisutdeling til voksne og altså torsdag: debattmøte om flyktningesituasjonen. Alt for, av og med barn - i godt samarbeid med voksne.
Snakkeriet og Barn er bra!-avisa hadde invitert til debattmøte for å sette fokus på flyktningesituasjonen i verden - og i Haugesund.
Tema var "Hvordan kan vi gjøre Haugesund til et godt sted å være for alle?"
De inviterte var prosjektveileder Gjertrud Bua Larsson fra NAV, påtroppende varaordfører May Britt Vihovde fra Venstre, flyktningeguide Astrid Røthing fra Røde Kors, Helene Breivik Hellerdal fra KFUK-KFUM samt Linn Håvik og Siri Jentoft, journalister fra Barn er bra!-avisa, som har jobbet med dette temaet under festivalen.
Møteledere var Tage Sortland og Eivind Lervik Tornli fra Barn er bra!-avisa. De hadde forberedt praten sammen med prest Tor Egil Eriksen som leder Snakkeriet på festivalen.
- Viktigst å ha noen å snakke med
- Hva kan folk hjelpe med for å gjøre det bedre for de som kommer til Haugesund, var et av spørsmålene.
- Folk kan bidra mer i fritiden sin, besøke flyktningene og gjerne ta dem med hjem. De som kommer trenger både ting og venner, det viktigste er kanskje noen å snakke med, var den klare meldingen fra ekspertpanelet.
Astrid Røthing fra Røde Kors oppfordret barna til å ta med noen hjem, på fotballtrening og annet man finner på i fritiden. De fleste barn i Haugesund kjenner noen fra skolen eller andre sammenhenger, som har kommet hit som flyktning eller asylsøker.
- Jo raskere vi blir venner med dem, jo raskere kommer de inn i samfunnet, sa May Britt Vihovde.
Gjertrud Bua Larsson fra NAV sa at kommunens oppgave er å bidra med hus og skolegang, mens barn og voksne kan hjelpe med å snakke norsk med dem og invitere dem med ut å leke.
- Ja, det er viktig at de får trening i å snakke norsk uten at noen retter på dem hele tiden, sa Siri og Linn fra festivalavisa.
I årets Barn er bra!-avis har de skrevet en større artikkel om flyktninger og asylsøkere som kommer til byen.
Lenke til avisa blir lagt ut etter festivalslutt!
Middags- og ferie-prosjekt
May Britt Vihovde sa også at kommunen er ansvarlig for å få bedre mottaksapparat for å ta imot flere flyktninger, gjerne enda flere enn de som kommer i dag.
- Da trenger vi statlige tilskudd, men aller viktigst: folk som kan gjøre jobben, sa hun.
Helene Breivik Hellerdal fra KFUK-KFUM fortalte om et prosjekt de har fått midler til. - Vi skal sette i gang med et prosjekt der vi inviterer til middag og leksehjelp blant ennet, og også ha et ferietilbud for flyktninger og asylsøkere i Haugesund, sa hun, og la til at de trenger frivillige til å være med å gjøre jobben.
Også Røde Kors trenger flere frivillige i jobben med flyktningene. Astrid Røthing fra hjelpeorganisasjonen fikk spørsmål om hva som er vanskeligst for de som kommer.
- Det er nok mye, sa hun. - Språk, savn av venner og familie og nabolag. Det er veldig mye man har reist ifra, og det tar lang, lang tid for å få det bra her. Derfor er det fint om vi prøver å sette oss inn i situasjonen deres, sa hun.
Tage Sortland og Eivind Tornli takket for en fin prat, og inviterte samtidig til nytt samtaleverksted neste år på festivalen.