Kryptisk lørdag // Domkirkeakademiet

Hva handler kristendommen om? Hva er det vi tror på? Hva har Hans Nielsen Hauge, Grundtvig, Sigrid Undset og de tre hellige konger å gjøre med hverandre?

Kryptisk lørdag // Domkirkeakademiet
Domkirkekademiet lanserer kryptisk lørdag høsten 2022, og inviterer til samlinger under overskriften «Kristendommen ifølge ...» 
 
Noen lørdager i semesteret legger vi foredrag og åpen kafé i domkirkens krypt etter orgelkonserten (kl. 12.00 – les mer i lenken) eller høymessen (kl. 11.00). Kryptisk lørdag (søndag) handler om å utforske tidløse temaer knyttet til tro og kultur, liv og kirke. Det er mulig å betale en frivillig inngangsbillett på 100 kr via Vipps #746311, men alle er hjertelig velkomne!
 
For informasjon om orgelkonserter kl. 12.00, se eget arrangement eller oslodomkirke.no for mer informasjon.
 
Høstens domkirkeakademier i krypten kl. 13.00:
 
Lørdag 17.09
Kristendommen ifølge Hans Nielsen Hauge ved Trygve Riiser Gundersen
 
Lørdag 15.10
Kristendommen ifølge Sigrid Undset ved Kristin Brandtsegg Johansen
 
Lørdag 12.11
Kristendommen ifølge Grundtvig ved Svein Aage Christoffersen
 
Søndag 20.11 (etter høymessen, programstart 12.30)
Svarte kong Baltazar ved Halvor Moxnes
 
 
Kristendommen ifølge …
Hans Nilsen Hauge ved Trygve Riiser Gundersen
 
Lørdag 17. september kl. 13.00
 
 
Kristendommen ifølge …
Sigrid Undset ved Kristin Brandtsegg Johansen
 
Lørdag 15. oktober kl. 13.00
 
På Allehelgensdag 1. november 1924 knelte Sigrid Undset foran alteret i St. Torfinns kapell og bekjente sin tro i den katolske kirken. Denne lørdagen skal vi følge Sigrid Undset et stykke på veien dit.
 
Det var mange veier som ledet til Rom for Sigrid Undset. Helt siden hun var liten, hadde hun elsket de gamle fortellingene om lidenskap og troskap slik de var overlevert i sagaene og folkevisene. Fortellinger mer forunderlige og fantastiske enn de hun selv kunne dikte opp. Middelaldermystikk og helgenlegender var blant hennes favorittfortellinger. «Med sin egen fantasi kan man forgylde livet for andre», skrev hun til sin brevvenninne Dea, «men ikke for sig selv.»
 
Den sommeren hun flytter opp til Lillehammer, skriver hun i etterordet til Et Kvinde-synspunkt at hun virkelig har «været skraasikker paa at vi mennesker hadde æren av å ha skapt Gud som et idealbilde», men det er hun ikke så sikker på lenger. Til venninnen Nini Roll Anker skriver hun, «jeg længter efter den gamle kirke på klippen», og tilføyer, «som aldri har sagt at en ting er god fordi den er ny, eller god fordi den er gammel, men tvertimot har til sakramente vinen, som er bedst når den er gammel, og brødet der er bedst når det er nyt.» Til slutt bekjenner hun også at hun har forandret syn på mange ting, og blitt overbevist om «at en mor – eller far – eier ikke sine børn, men forvalter Guds eiendom». Hun avslutter etterordet med ordene Soli Deo Gloria – Gud alene æren.
 
Kristin Brandtsegg Johansen er forfatter og foredragsholder, utdannet idéhistoriker. Hun er også leder av Sigrid Undset-selskapet hvor hun er redaktør for bladet Gymnadenia. Hun har utgitt flere bøker, blant annet Fast plass: norske kvinner på sokkel (2017) og Jeg har levd i dette landet i tusen år: en sommer med Sigrid Undset (2017). I 2020 utga hun antologien De blanke ordene: fra Sigrid Undsets verden i samarbeid med Tordis Ørjasæter.
 
 
Kristendommen ifølge …
Grundtvig ved Svein Aage Christoffersen

Lørdag 12. november kl. 13.00
 
Svein Aage Christoffersen er emeritus og seniorprofessor ved Det teologiske fakultetet ved Universitetet i Oslo. Han har særlig arbeidet med etikk og religionsfilosofi i et skapelsesteologisk perspektiv. Grundtvig som ofte kalles for den skandinaviske skapelsesteologiens far, var så mangt gjennom et langt liv: teolog, prest, dikter, skolemann, kulturfilosof, historiker, politiker og mere til. Han kunne skifte både roller og meninger. Likevel var det en rød tråd i alt det han drev med: Grundtvig var alltid opptatt av menneskelivet i hele dets uoverskuelige mangfold, livet slik vi selv kjenner det gjennom våre egne livserfaringer. Dette livet var for ham teologiens omdreiningspunkt.
 
 
Kristendommen ifølge …
Svarte kong Baltazar ved Halvor Moxnes
 
Søndag 20. november kl. 12.30 etter høymessen. Det blir kirkekaffe med foredrag.
 
De tre hellige konger er kjente religiøse ikon og symbol på det universelle ved kristendommen. Men hva skjer når kongene havner i en kryssild av debatt om rasisme, kolonihistorie og slavehandel?
 
I «Svarte kong Baltasar. De hellige tre konger: rase, religion og politikk», trekker professor Halvor Moxnes linjene fra vismennene fra Østen i Matteusevangeliet til dagens debatt om hverdagsrasisme.
 
 
 
 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"