Langfredag

Selv om kirkene våre ikke samler oss fysisk til påskefeiring dette året vil vi gjerne ta dere med på et lite dypdykk inn i de største og viktigste høytidsdagene våre. Hvorfor har de fått disse navnene? Hvor befinner vi oss i historien om Jesu siste dager? Vi har fått kyndig hjelp av John Egil Bergem som guider oss gjennom påsken. Vi er kommet til Langfredag.

Langfredag er egentlig et rart navn. Er ikke alle dager like lange?

Ja, tidsmessig er de vel like lange. Men opplevelsen vi har av en god dag med mye artig som skjer, er at den er altfor kort. En kjedelig dag, for ikke å si en dag med mye vondt, føles lang. Den fredagen som har gitt opphav til navnet, var nettopp av det siste slaget. For Jesus startet den med arrestasjon midt på natta, flere forhør, tortur og hån, en lang tur gjennom byen bærende på et kors og så flere timer i uutholdelig lidelse på korset før han døde. Dagen ble lang både for ham og de som stod ham nær.

Det var trist med Jesus, men det er vel mange som har lidd og lir omtrent like mye. Hvorfor er dette en dag å minnes over hele verden?

Ja, Jesu menneskelige lidelse i seg selv var ikke enestående, selv om den gjerne kunne vært et symbol både på urett, tortur og umenneskelighet. Det enestående er hvem det var som døde og hvorfor.

Ja, hvem var han?

Vi kristne tror at Jesus ikke bare var menneske, men også Guds sønn. Det var nok en grunn til at han visste at han måtte dø og forutsa det både en god tid på forhånd og like før det skjedde, bl.a. på skjærtorsdag.

Men hvorfor døde han?

Den direkte grunnen var jo at noen dømte ham og fullbyrdet dødsstraffen. Men for Gud inngikk dette i en plan om et oppgjør med all den synd som vi mennesker har gjort og gjør, og som skiller oss fra å ha samfunn med ham. Jesus gjorde opp for oss slik at vi kan stå uten skyld overfor Gud og være sammen med ham.

Hvordan kan man tro og forstå dette?

Det er interessant at Jesu disipler slett ikke forsto det mens det pågikk. Men det gikk bokstavelig opp et lys for dem 1. påskedag, og da forsto de sammenhengen og trodde. Derfor må vi gjemme resten av svaret til søndag.

John Egil Bergem

Kontaktinformasjon for Orkland kirkelige fellesråd

Telefon
72 47 97 50

E-post
post.orkland@kirken.no

Postadresse
Boks 4
7321 Fannrem

 

Avd. Fannrem
Blomsterveien 12
7320 Fannrem

Åpningstider
Mandag, onsdag - fredag
09 - 14
Tirsdag
10 - 14

Avd. Meldal
Kvamsveien 2

Kommunehuset 3. etasje
7336 Meldal

Åpningstider
Tirsdag og torsdag
10 - 14

Telefon Meldal
Kontorleder: 901 11 933

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"