Av Helga Fykse, bestyrer og diakon i Svalbard kirke.
Oppdrag
Svalbard kirke, vårt oppdrag og virksomhet, har fått liten omtale i meldingen – kun et kort avsnitt under punktet 4.3.5 Kulturtilbud på s 46.
Svalbardkirke bør få et eget punkt 4.3.6.:
Departementet sier i det årlige tildelingsbrevet at Kirken på Svalbard er i en særstilling, ikke minst på grunn av den rollen kirka spiller i den offentlige beredskapen.
Derfor er vi på Svalbardbudsjettet.
Svalbard kirkes oppdrag er å betjene alle som oppholder seg på øygruppa, uavhengig av nasjonalitet og kirketilhørighet. Svalbard kirke er derfor ikke kirke bare for Longyearbyen, men for folket i Barentsburg, Ny - Ålesund, Hopen, Hornsund, Bjørnøya, Pyramiden og på bosatte fangststasjoner.
Svalbard kirke er åpen 24/7 og er et naturlig samlingspunkt både på hverdager, høytider, gjennom ukentlige aktiviteter for små og store, men ikke minst når kriser og katastrofer rammer. I løpet av de siste 14 månedene har vi hatt 3 unge mennesker som har avsluttet livet – da må kirka være til stede i folk sine liv, støtte og følge opp enkeltpersoner og i fellesskap. Ikke noe av dette er reflektert i Svalbardmeldingen.
Økonomi
Det er ikke lett å være kirke og ivareta oppdraget når
- Leieutgiftene til kirka har økt fra 1,6 mill til 2,6 mill på 2 år etter at kirka har blitt påkostet og refundamentert av Statsbygg
- eller når helikopterutgiftene har doblet seg fra 2020 – 2024
Kirkas tildelinger har dessverre ikke økt tilsvarende. Årets bevilgning er 6 millioner, mens utgiftene til drift, husleie og lønninger er totalt 7,4. Dette er dramatisk.
Vi vil videre nevne at Svalbard kirke har ca 30000 – 40 000 besøkende innom årlig - over halvparten av de turistene som kommer til byen, noe som også skal håndteres av kirkas tre ansatte.
Gravplass
Det er snart 8 år siden det gikk et sørpeskred som medførte at kirkegården ble stengt for nye graver. Vi savner at dette nevnes under pkt 6.4.3.
Det betyr at innbyggerne i Longyearbyen ikke får oppfylt sin rett til gravsted i henhold til gravferdsforskriften. Prosessen med ny gravplass har trukket ut på grunn av uklare ansvarsforhold. Ny forskrift er under behandling. Dette savnes også omtalt i Svalbardmeldingen.
BEKYMRINGER
Kirkas bekymring: Som åpen folkekirke er vi i kontakt med mange. Vi prøver å bygge bro, svare på utfordringer i lokalsamfunnet og i menneskers liv og i
forhold til den enkeltes psykiske helse. Kirka jobber med å bygge fellesskap basert på verdiene åpen, raus, diakonal og våken.
Det betyr å være oppmerksom når endringer skjer.
Svalbardsamfunnet har endring i sitt DNA, men når stadig flere sier at de ikke kjenner seg igjen, eller ikke kjenner seg hjemme her og kjenner på en avmaktsfølelse overfor nye endringer og reguleringer – da er det kanskje noe verdimessig som står på spill. Hvem er dette samfunnet for, hvem passer ikke inn, hvem har vi bruk for, hvem kan bare dra?
Vi som kirke stiller spørsmål ved om myndighetene er klar over at noen av forslagene som er fremmet - spesielt i forhold til boligpolitikk og insentiver til nordmenn kan bidra til et enda større klassedelt samfunn her på Svalbard? De som rammes av dette,
er ressurspersoner som bidrar til at Svalbardsamfunnet er et robust familiesamfunn, med en solid beredskap og med en satsning innenfor reiseliv, forskning, høyere utdanning og næringsaktivitet.