Bakgrunnen for datoen er at det første samiske landsmøtet ble åpnet den sjette februar 1917 i Metodistkirken i Trondheim.
Den 15. samekonferansen i Helsinki besluttet i juni 1992 at nasjonaldagen skulle være den 6. februar. Bakgrunnen for datoen er at det første samiske landsmøtet ble åpnet den februar 1917 i Trondheim. Møtet ble holdt i Metodistkirken i Trondheim. Samenes nasjonaldag ble feiret første gang i 1993.
Nasjonaldagen er felles for alle samer i Russland, Finland, Sverige og Norge. Den norske kirke feirer også denne dagen og står sammen med den verdensvide kirke i arbeidet med å løfte urfolks verdighet, livsvilkår og rettigheter. Dette er motivert i kirkens eget tros- og verdigrunnlag.
Målet er at det samenes nasjonaldag markeres i alle menigheter. Hvordan det markeres varierer fra sted til sted. Det finnes sameforeninger og samiske foreldrenettverkt de fleste steder i landet. De kan kontaktes for et samarbeid om markering av dagen. Mange steder deltar også kommunen i markeringen. Det viktigste er at den enkelte menighet finner sin måte å gjøre denne markeringen på.
Man kan ha egen gudstjeneste som en markering av dagen. Menigheter kan også markere dagen i gudstjenesten søndagen før eller søndagen etter 6. februar. Vi har samlet ressurser som kan brukes i en gudstjeneste, tekstrekke for dagen, tekstrefleksjon, forbønn, dagens bønn, informasjon om liturgiledd på norsk og samisk og salmeforslag.
Dersom du trenger å øve på samisk uttale, så finnes det lydfiler du kan lytte til.
Samisk kirkeråd har også laget et ressurshefte for 6. februar for med tips til hva man kan gjøre for å markere dagen både i gudstjeneste og i trosopplæringen sammen med barn og unge. Det er også laget en ressursside for markering av 6. februar med barn og unge, den finner du her.
I Norsk Salmebok 2013 så finnes det samiske salmer som også har tekst på norsk. En fin markering er også å bruke noen av disse salmene i gudstjenesten.