Rådgiver Andreas

Kirkerådet er Den norske kirkes sentraladministrasjon og skal sørge for at Kirkemøtets vedtak blir satt ut i live. I Kirkerådet arbeider en rekke rådgivere. En av dem er Andreas Henriksen Aarflot (28).

Andreas lager saksdokumenter som kan danne et beslutningsgrunnlag for Kirkerådet og Kirkemøtet

Andreas Henriksen Aarflot har vært ansatt som rådgiver i Kirkerådets avdeling for kirkeordning siden 2014.

- Hva gjør en rådgiver i Kirkerådet?

- En rådgiver i Kirkerådet har en variert arbeidsdag. Selv jobber jeg særlig med kirkeordning og kirkevalg. En viktig del av jobben er å skrive utredninger og utarbeide saksdokumenter som kan danne et beslutningsgrunnlag for Kirkerådet og Kirkemøtet, slik at medlemmene av disse organene kan fatte gode vedtak. En annen del av arbeidsoppgavene mine går ut på å svare på henvendelser og gi råd til menigheter og bispedømmeråd om hva slags kirkelige regler som gjelder og hvordan disse skal forstås. Jeg har også vært med å utarbeide veiledning til menigheter og menighetsråd i Valghåndboken 2015 og Håndbok for menighetsråd og kirkelig fellesråd 2015-2019.

Jeg reiser også en del i jobben, for å holde foredrag og delta på møter og seminarer. På Kirkemøtet fungerer jeg som komitésekretær for komiteen som har ansvar for kirkeordningsspørsmål.

- Hvorfor ville du arbeide med kirkeordning?

- Min interesse for kirkeordning ble først vekket da NOU 2006:2 Staten og Den norske kirke ble levert fra det regjeringsoppnevnte Gjønnes-utvalget i 2006. Det etterfølgende politiske kirkeforliket fra 2008 åpnet opp for en videreutvikling av både Den norske kirkes forhold til staten og for Den norske kirkes ordninger, som jeg hadde et ønske om å være med å utvikle. Da jeg var 20 år ble jeg valgt inn i Kirkemøtet og Borg bispedømmeråd, og i årene som fulgte fikk jeg mulighet til å mene noe om kirkeordningsspørsmål i disse organene. Kirken står overfor viktige valg om hvordan den skal være organisert i årene fremover, og jeg lyst til å være med å legge til rette for at kirkelige organer fatter gode beslutninger på et godt opplyst grunnlag.

- Hva setter du mest pris på ved jobben?

- Jeg får varierte, faglig utfordrende problemstillinger hvor jeg får brukt den kunnskap og erfaring jeg har opparbeidet meg hittil i livet, samtidig som jeg lærer noe nytt hele tiden. Jeg setter også pris på at jobben har en dypere mening, hvor jeg får bruke mine evner til å gjøre tjeneste for kirken.

Hvordan ble du rådgiver i Kirkerådet?

- Jeg er utdannet statsviter med fordypning i offentlig politikk og administrasjon fra Universitetet i Oslo, og har i tillegg en bachelor i religion, kultur og samfunn med fordypning i Kristendom/RLE fra Det teologiske Menighetsfakultetet. Jeg fikk stipend og kontorplass i Kirkerådet i forbindelse med masteroppgaven min, som fikk tittelen Stat og kirke – utvikling av Den norske kirkes ordning. En studie av politikkutvikling i Kirkerådets sekretariat og Kirkeavdelingen i departementet (2014). Samtidig hadde jeg gjennom flere år blitt kjent med Kirkerådets arbeid gjennom verv i Borg bispedømmeråd, Kirkemøtet og Mellomkirkelig råd. I Kirkemøtet var jeg blant annet komitéleder i komiteen som behandlet reglene om nominasjon ved tilsetting av biskop i 2012, og saksordfører for reglene for de kirkelige valg i 2014. Dette var kirkeordningsrelaterte spørsmål som jeg hadde stor glede av å jobbe med. Da studiene nærmet seg slutten søkte jeg – og fikk – en rådgiverstilling som hadde blitt ledig.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"