Solceller på kirketak

Solenergi er uovertruffen som energikilde. Jorda mottar rundt 15 000 ganger mer energi fra solen enn det jordens befolkning bruker. Derfor er det en stor vekst i bruk og en rivende utvikling i solcelleteknologi i hele verden som en erstatning for fossile energikilder.

Solen er en gratis, miljø- og klimavennlig energikilde som kan høstes og benyttes lokalt. Den har potensiale til å bli den viktigste fornybare energikilden i fremtiden.

I 2014 var det i overkant av 2000 kirker med takmonterte solcellepaneler på verdensbasis, og både Tyskland og England har mange års erfaring og hver for seg mer enn 100 kirkebygg med solcellepanel på sine tak. I Norge er dette relativ nytt, og det finnes hittil bare to kirker, Strand kirke i Rogaland/ Stavanger bispedømme og Sarpsborg kirke i Borg bispedømme, som har et slikt anlegg.

Siden kirkens egen klimamelding viser at oppvarming og energibruk av landets kirkebygg utgjør den største delen av kirkens klimagassutslipp, kan bruk av solceller på landets kirketak opplagt synes å være et godt tiltak. Men kirkebyggene, samt deres interiør og omgivelser er en viktig del av kulturarven i Norge. Kirkene forteller om tusen års kulturhistorie gjennom arkitektur, kunsthistorie og håndverk, og kirkebygget er ofte et sentralt signalbygg og identitetsmarkør for et lokalsamfunn. Derfor må mange hensyn gjennomtenkes og veies opp mot hverandre. Og det finnes muligens andre tiltak som er vel så effektiv.

Derfor tok Kirkens Arbeidsgiver- og interesseorganisasjon KA initiativ til et samarbeid med Riksantikvaren og Kirkerådet om utarbeidelse av en felles veileder som vurderingshjelp for bruk av solcelleinstallasjoner på kirkebygg og i deres nære omgivelser. 

Arbeidsgruppen skulle gjøre seg kjent med erfaringer fra bruk av solceller ved Strand kirke og Sarpsborg kirke i Norge, og orientere seg om bruk av solceller i andre europeiske land. Bruk på henholdsvis fredete, listeførte og andre kirkebygg skulle vurderes særskilt. Her er linken til veilederen:

Kontaktinformasjon for Den norske kirke, Kirkerådet

Kirkerådet, postboks 799 Sentrum, 0107 Oslo

Tlf.: 23 08 12 00

Epost: post.kirkeradet@kirken.no

Redaktør: Ingeborg Dybvig

Digital redaktør: Svend Ole Kvilesjø

Nettsiden gronnkirke.no er en videreføring av samarbeidsprosjektet Skaperverk og Bærekraft som ble avsluttet i 2016.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"