Kirken åpner for ikke-religiøse begravelser under koronakrisen

Biskopene gjør et unntak fra reglene om bruk av kirker. De åpner nå for ikke-religiøse gravferdsseremonier og anbefaler kirkene lokalt å tilby utlån og utleie til dette.

I solidaritet med andre livssynssamfunn, åpner Bispemøtet i Den norske kirke for at det enkelte menighetsråd kan låne eller leie ut kirkebygg til ikke-religiøse gravferdsseremonier. Unntaket gjelder gjennom koronakrisen og gjelder steder der det ikke finnes et annet egnet lokale eller man har en annen særskilt grunn.

- Å miste noen man er glad i er en stor prøve for alle og enhver. Akkurat nå kan det være ekstra tungt, fordi begravelsen blir annerledes. Av sjelesørgerhensyn ønsker vi å bidra til at familier, også de som ikke er religiøse, får en verdig seremoni, sier konstituert preses i Bispemøtet Atle Sommerfeldt.

Mange lokaler har nå stengt av smittevernhensyn. Kirkene er fortsatt åpne for å gjennomføre gravferdsseremonier, dåp og vielser. Dette foregår i tråd med nasjonale, regionale og lokale råd fra helsemyndighetene.

- Den norske kirke er en viktig samfunnsinstitusjon. Vi vil stille opp for alle i denne krisetiden. Derfor åpner vi for at ikke-religiøse også kan holde gravferdsseremonier i våre bygninger, sier konstituert preses i Bispemøtet Atle Sommerfeldt. 

Det er klare regler for hvordan kirkebyggene kan brukes. Men i forbindelse med koronakrisen veier de diakonale hensynene så tungt at kirken midlertidig velger å sette til side disse begrensingene i regelverket.

Med det nye vedtaket skal kirkerommet lånes ut som det er, fastslår Sommerfeldt og viser til at altertavler og kors ikke skal tildekkes.

Dette er Bispemøtets vedtak:

«Bispemøtet har drøftet spørsmålet om utleie/utlån av kirken til ikke-religiøse gravferdsseremonier under den pågående koronakrisen. Bispemøtet legger til grunn formål og regler for bruk av kirken som er fastsatt, og erkjenner samtidig at vi nå befinner oss i en ekstraordinær situasjon. Bispemøtet anbefaler at det gis tillatelse til utleie av kirken der det ikke finnes annet egnet lokale, eller en annen særskilt grunn taler for unntak.»

 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"