Krever globalt atomvåpenforbud

Den 6. og 9. august er det 70 år siden atombombene falt over Hiroshima og Nagasaki.

- 70 år etter de katastrofale atombombene over Hiroshima og Nagasaki er det på høy tid med et globalt forbud mot kjernevåpen, sier Einar Tjelle, fungerende generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke.

Han deltar på minnemarkeringen og konserten Hiroshima 70, kl. 18.00 på Youngstorget i Oslo torsdag 6. august.

- Vi har egentlig et flertall i Stortinget for et forbud mot atomvåpen, og globalt er det et økende trykk for å få til dette, sier Tjelle.

Østerrike har gått i spissen for en humanitær erklæring som oppfordrer land til å arbeide for å forby og avskaffe atomvåpen. Den norske regjeringen har så langt ikke villet slutte seg til, og viser til Norges forpliktelser i NATO.

- Jeg håper at minnemarkeringer over hele verden i dag kan bidra til en ny oppmerksomhet, sier Tjelle.

Forbønn for de etterlatte
Han utfordrer menighetene i Den norske kirke til å be om fred og rettferdighet kommende søndag, og særlig for de etterlatte etter atombombene i Hiroshima og Nagasaki.

Tor Berger Jørgensen, biskop i Sør-Hålogaland bispedømme, deltar samtidig under den offisielle minnemarkeringen i Hiroshima sammen med andre representanter fra Kirkenes verdensråd.

Kjente artister stiller opp
En rekke kjente artister stiller opp under konserten i Oslo. Det blir også appell fra en av de overlevende etter Hiroshima-angrepet.

Nei til atomvåpen, Norsk Folkehjelp, LO, Norges Fredsråd og den norske avdelingen av Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) er blant arrangørene av markeringen torsdag 6. august.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"