Menighetens vegetarmiddag

Endelig kan Løvstakksiden menighet igjen invitere til vegetarmiddag i Solheim kirke. Her kan man kjapt stikke innom for en matbit eller bli sittende for en lang prat, sammen med gode naboer i alle aldre og livssituasjoner. Middagene er laget av råvarer som ellers ville blitt kastet.

Vegetarmiddagene i Løvstakksiden menighet er et populært diakonalt tiltak. (Foto: Bo Mathisen)

Vegetarmiddagen på mandager har vært fast innslag i menighetssalen i Solheim kirke i mange år. Middagene begynte med at menigheten ville tilby et lavterskeltilbud, og så at et måltid med løse rammer hvor alle er velkomne var et godt diakonalt tilbud. Middagen ble arrangert førte gang høsten 2013, og tilbudet ble en forlengelse av åpen barnehage som menigheten hadde hatt en stund. Det var ønskelig å samle barnefamiliene som hadde deltatt på Åpen barnehage, og man ønsket å favne om mennesker i ulike livssituasjoner. Måltidet er åpent for alle, og består av en vegetar-buffet, slik at man kan komme og gå som det passer mellom kl 16 og 18. I tillegg er det lagt opp til en sangstund eller annen aktivitet for barn klokken 17, dette tilpasses ut ifra alder på barna og hvor mange som er innom.

Et savn under korona-nedstengingen

Vegetarmiddagene kunne ikke arrangeres under koronapandemien. Det har vært et stort savn både for arrangørene og gjestene. Vigdis Juliussen, diakoniarbeider i Løvstakksiden menighet, forteller at det ble med én middag i løpet av koronatiden.

– Vi innså at det ble for vanskelig å gjennomføre med plassbegrensninger, avstandsregler, besøksregistrering og så videre. Litt av suksessen er lavterskel og åpne rammer. Så det var veldig fint å endelig komme i gang igjen nå i høst, sier hun.

– Vi hadde åpen bålpanne på kirketrappa som et alternativ noen ganger da vi ikke kunne invitere inn, og da var det flere som var her og spurte etter middagene, også folk som ikke hadde vært der tidligere, fortsetter Vigdis.

Rom for alle

Middagene er åpne for alle, og man er hjertelig velkommen uansett om man kommer alene eller sammen med storfamilien. I lokalet er det to langbord hvor folk kan sette seg slik at det er lett å komme i kontakt med folk. Her kan man altså bli kjent med naboer på tvers av alder, livssituasjon, språk og religion.

– Det har tidligere vært rundt 70 besøkende, mens i høst har det ligget på om lag 40. Men vi regner med at det vil gå seg til igjen. Dessuten er det en god miks av nye og gamle middagsgjester her. Mange har bare sett plakaten og kommer innom, og det er jo veldig positivt, forteller diakoniarbeider Vigdis.

Mange kokker, lite søl

Middagene er i dag et samarbeid mellom menigheten, nabolagsorganisasjonen Bærekraftig liv og Fontenehuset (Fontenehusene støtter folk med psykiske problemer (tilbake) inn i jobb, studier og aktiv samfunnsdeltakelse). Arrangementet er støttet av Bergen kommunes områdesatsing i Solheim Nord. Jostein Gimmestad er aktiv i både menigheten og Bærekraftig liv, og er av dem som bidrar med rutine og god stemning når oppvasken skal tas. På spørsmål om hvordan han synes det er å være på vegetarmiddagen er han ikke i tvil om at middagene er et godt tiltak.

– Det er veldig kjekt at man treffer folk man ellers kanskje ikke ville møtt og at det er kultur for at alle snakker med hverandre over middagen eller kaffekoppen, sier han. Han trekker også frem at det er mulighet for å delta i forberedelse, gjennomføring eller opprydding hvis man ønsker å delta mer enn å kun komme og spise, det er mange ulike arbeidsoppgaver slik at de som er med frivillig kan bidra der de ønsker.

Ulikheter gir muligheter

Diakoniarbeider Vigdis Juliussen forteller at det kan være litt utfordrende at det er mange medarbeidere med svært ulike bakgrunner, men at dette også gir muligheter.

 – Det er veldig positivt å bruke de ressursene man har og knytte nye kontakter. I tillegg opplever vi at vi utfyller hverandre, sier hun.

Nytt av høsten er at også den lokale ungdomsskolen er involvert gjennom valgfaget Innsats for andre. Det er fire jenter derfra med muslimsk bakgrunn som nå er med og lager middager.

– Vi er veldig nøye på at middagene skal være åpne for alle, uansett bakgrunn og tro, og at det også gjelder for de som er med å arrangere. Dette er ikke en arena for å være misjonerende; hvis noen er nysgjerrige inviterer vi dem heller med på andre type arrangement. Vi tar utgangspunkt i oppfordringen om å forkynne evangeliet – om nødvendig med ord, smiler Vigdis.

Et enkelt tiltak i en stor ramme

I tillegg til grunnpilarene nestekjærlighet og inkluderende fellesskap, er tiltaket tuftet på kamp for rettferdighet og vern om skaperverket. Menigheten ønsker å bidra til å oppfylle FNs bærekraftsmål og er opptatt av at både gode lokalsamfunn og sunn mat er viktig. De tar særlig utgangspunkt i bærekraftsmål nr. 10: Mindre ulikhet og 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn.

– For oss handlet det om å knytte opp et allerede eksisterende arbeid mot bærekraftsmålene. Det er viktig at alle bidrar der de kan. Det å jobbe inn mot bærekraftsmålene har også hatt en positiv bieffekt i form av at det hjelper oss med å systematisere arbeidet, forteller Vigdis Juliussen.

Middagene er vegetariske og blir tilberedt av mennesker som ellers står utenfor arbeidslivet. Ved å lage en buffet kan man også tilpasse menyen ut ifra råvarene og ikke motsatt. Det kastes enorme mengder fullt spiselig mat Norge i dag og dette vil Vigdis og samarbeidspartnerne å gjøre noe med.

– Vi får råvarer fra et par av lokalbutikkene. Dette er grønnsaker som ikke kan selges det på grunn av strenge kvalitetskrav. Men det er jo ikke noe galt med maten selv om råvarene kanskje har en flekk på skallet, litt rar form eller et eller annet som gjør at det ikke oppfyller de strenge kravene, forteller hun.

– Vi får veldig mange positive tilbakemeldinger på dette tiltaket. For eksempel var det en som sa etter å ha vært med første gang at «Jeg tror dette er plass hvor Jesus hadde likt seg», og det må jo bety at vi gjør noe riktig. Den store etterspørselen etter middagene under nedstengingen er jo også et veldig positivt signal. Vi merker at folk har behov for å treffes, avslutter Vigdis.

Dele-knapper kan ikke vises uten at du samtykker til bruk av funksjonelle cookies. For å gjøre dette må du trykke på knappen helt nederst i venstre hjørne og marker sjekkboks for funksjonelle cookies og deretter klikke på \"Oppdater samtykke\". Evt. klikk på \"Godta alle cookies\" for å godta alle kategorier av cookies. Deretter må du laste siden på nytt.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"