Vigsling av kantorer

Kirkemøtet 2015 vedtok 15. april at det skal være vigsling av kantorer, at det skal settes inn tiltak for å praktisere ordningen og at liturgisk drakt er alba med skråstilt stola.

Vigsling for kantorer har vært ordning siden 1998, men har vært praktisert ulikt. Det har variert fra bispedømme til bispedømme, og i stor grad vært opp til den enkelte kantor om han eller hun ønsket vigsling. Saken om vigsling var oppe til behandling på årets Kirkemøte. Et mindretall av delegatene ønsket å avslutte hele ordningen, andre ville beholde dagens fleksible ordning, mens flertallet sluttet seg til vedtaksteksten «Det vigsles til kantortjeneste i Den norske kirke».

Sølvi Lewin er prest i Tunsberg, og sitter i komiteen på Kirkemøtet som behandlet sak 6: Vigsling og liturgisk drakt for kantor. Hun beskriver spennende dager i komiteen og er fornøyd med vedtaket som vant fram med stort flertall.

- Det er viktig for meg at det er kirken som kaller, utruster, vigsler og sender kantorene til tjeneste – dette synliggjøres enda bedre når vi har dette vedtaket. Med dette løfter vi tjenesten og viser at kantorene gjør en viktig jobb både i gudstjenesten og i annet arbeid.

Kirkemusiker, organist eller kantor?
I dag lyses mange stillinger ut som kirkemusiker. Dersom en organist ønsker å jobbe i kirken, men ikke vil vigsles, løses dette enkelt med at man under samme vilkår har arbeidstittel organist og ikke kantor. På den måten er det rom for å utøve musikk i kirken uansett ståsted og kallsopplevelse.

- Jeg tror ikke dette virker avskrekkende på kirkemusikerne som skal søke jobb i dag. Vigsling vil være noe som modnes for musikerne, for i vedtaket står det også at man skal revidere ordningen for «Veien til vigslet tjeneste», tilsvarende «Veien til prestetjeneste» (VTP) som fungerer godt i dag. Både i studiene og i samtaler med biskopen vil kirkemusikeren bli mer kjent med hva vigslingen og kantortittelen innebærer.

Lewin understreker at kantoren er svært viktig for kirken og menigheten.

- Kantoren spiller på mange strenger og er av stor betydning for gudstjenesten. Hun gjør mye mer enn bare å akkompagnere allsang og musikk, og har veldig mye å si både i forberedelsen og i feiringen av gudstjenesten. Kantorenes faglighet og identitet er veldig viktig, og det er sammen vi får til et godt samarbeid om gudstjenesten.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"