Forskning på kristne migranter i Norge

En ny rapport viser hva som finnes av forskning på migrantmenigheter og kristne migranter i Norge. Nå lyser Kirkerådet ut midler til forskning for å få mer kunnskap på feltet.

Foto: Bo Mathisen/Den norske kirke

I januar i år vedtok Kirkerådet åtte kjennetegn for Den norske kirke i en ny tid for å være en kirke for alle i Norge. I mars ble en treårig handlingsplan vedtatt, og et av punktene er at Kirkerådet skal «Utlyse, tildele og følge opp forskningsprosjekt knyttet til temaet.»

Hva finnes av eksisterende forskning?

Før utlysningen har det nå vært gjort en metastudie, for å finne ut av hva som finnes av forskning på kristne migranter og kristne migrantmenigheter i Norge.

Kari Storstein Haug og Stian Sørlie Eriksen fra VID fikk i oppdrag fra Kirkerådet å finne ut av dette. De har gjort en grundig kartlegging og nå foreligger rapporten fra deres arbeid. Rapporten er nyttig som en oversikt over hva vi vet, hva som er gjort, og ikke minst hva som må gjøres mer av på feltet framover. Her er mye nyttig kunnskap til alle som er interessert i at Den norske kirke blir mer etnisk mangfoldig.

Kartleggingen tar for seg eksisterende forskning på følgende hovedtema:

  • Kristne migranter, migrantmiljøer og migrantmenigheter i Norge
  • Den norske kirke og kristne migranter i Norge
  • Andre kristne kirkesamfunn og kristne migranter og migrantmenigheter
  • Krysskulturelle miljøer og kristne migranter
  • Skandinaviske folkekirker i møte med kristne migranter og migrantmenigheter

 

Lite forskning på feltet

Kartleggingen viser at det er begrenset omfang av forskning på dette feltet. I rapportens konklusjon står det blant annet:

Ikke minst er det lite forskning på feltet kristne migranter og migranters møte med Den norske kirke og Den norske kirkes selvforståelse, organisasjon og arbeid i lys av den store veksten av kristne med en annen kulturell og kirkelig bakgrunn enn den norske.

Kartleggingen tydeliggjør at det er et betydelig behov for mer forskning på dette feltet i den norske konteksten. Ikke minst er det behov for nye empiriske studier av det store mangfoldet migranter som finnes og som er representert ved begrepet “kristne migranter” og migrantmenigheter.

Et hovedanliggende for både migranter og en norsk kirkekontekst er forholdet til neste generasjons innvandrere og hvordan disse forholder seg til kristen tro, kirke og samfunn.

Forholdet mellom kristne migrantmenigheter og Dnk (samt andre kirkesamfunn) er også i stor grad uutforsket med noen unntak.

Rapporten inneholder også en utfyllende litteraturliste med sammendrag som inneholder publiserte artikler, kapitler, bøker og rapporter, Ph.D-avhandlinger, masteroppgaver og upubliserte rapporter. Dette er en skattkiste for alle som ønsker å grave dypere inn i temaet og få tips til hvor man skal lete videre.

Utlysning av forskningsprosjekt

Det lyses i disse dager ut et slikt prosjekt, og denne rapporten er et forarbeid til forskningsprosjektet. Les mer om utlysningen på kirken.no/stotte.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"