Søndag for de forfulgte

Hver høst markeres «Søndag for de forfulgte» i menigheter over hele verden. Mange menigheter bruker andre søndag i november, i år 14. november, men dette kan selvsagt tilpasses lokalt.

Klosteret Mar Mattai i Nord-Irak har overlevd alle kriser siden det ble bygget på 300-tallet. Nå er fremtiden usikker. Foto: Pål Brenne/Stefanusalliansen

Den norske kirke samarbeider nært med Stefanusalliansen om trosfrihet, og de har lagt til rette ressurser for dette. I 2021 er temaet «Der kristne samfunn kjemper for å overleve.» Søkelyset er i år særlig rettet mot Tyrkia og Irak – som det finnes materiell tilgjengelig om.

Ressurser til markering

På nettsiden til Stefanusalliansen finnes det ressurser for å markere søndag for de forfulgte. Her er blant annet bønner og dikt, prekenhjelp, forslag til salmer og filmer. Dette kan fritt brukes og benyttes som byggeklosser i markeringen. I tillegg finner du et komplett gudstjenesteopplegg på bokmål og nynorsk. Se ressursene på Stefanusalliansens nettside

Nytt av året er at Stefanusalliansen og Norges kristne råd har samarbeidet om å lage ressurser, for å markere både global uke og Søndag for de forfulgte. Les mer på Norges kristne råds nettside.

Fakkeltog for dem som sitter i fangenskap for sin tro

Høsten 2007 ble det første «fakkeltog for forfulgte kristne» arrangert i Oslo. Men ilden sprer seg. I år er det planlagt fakkeltog i 17 byer eller tettsteder fra slutten av oktober til midten av desember. Les mer og bli med på fakkeltog på Stefanusalliansens nettside.

Mer om kirkens arbeid med trosfrihet

Retten til selv å velge sin tro eller sitt livssyn er en grunnleggende og ufravikelig menneskerettighet. Denne rettigheten var ingen selvfølge i Norge for bare hundre år siden, og har utviklet seg på en måte vi ikke ville kunne forestille oss for bare femti år siden. I kjølvannet av to grusomme verdenskriger på 1900-tallet, hvor det særlig i den vestlige verden ble klart at vi måtte regulere både individuelle og nasjonale forhold på en annen måte enn før, ble menneskerettighetene utformet og retningsgivende.

Likevel, selv i dag, over 70 år etter at Verdenserklæringen om menneskerettigheter ble signert i FN, er retten til å velge sin egen tro eller overbevisning ingen selvfølge i store deler av verden. Mange steder motarbeides og undergraves slike rettigheter aktivt på tross av at slike rettigheter er nedfelt i internasjonale avtaler og konvensjoner.

Frihet til å velge er sentralt i vår kristne tro. Gjennom organisasjoner som Stefanusalliansen arbeider det kristne fellesskap for retten til å praktisere sin kristne tro i frihet. Som kirker med et oppdrag om å nå ut til nye mennesker med budskapet om Jesus Kristus, er det også vår oppgave å arbeide for tros- og livssynsfrihet for alle. Det er også naturlig at vårt arbeid for å fremme tros- og livssynsfrihet gjøres.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"