"Vår dag" i Frivillighetens år

2022 er Frivillighetens år i Norge, og dette skal synes også i kirken. I mange menigheter er frivillige helt avgjørende for gjennomføring av gudstjeneste og aktiviteter gjennom uka. Nå skal de løftes fram, og nye skal inviteres til givende innsats.

Frivillighetens år er forankret i Regjeringen Frivillighetsmelding fra 2018. Når så Kirkerådet i januar i år vedtok en økt satsing på frivillighet, passer det perfekt at kirken skal feire og anerkjenne den enorme innsatsen tusenvis av frivillige medarbeidere gjør i kirken vår, gjennom Frivillighetens år 2022. 

– Kirken er en stor frivillighetsaktør, selv om antall frivillige selvsagt har vært lavere under pandemien enn i et normalt år. Derfor er det viktig nå å få de frivillige tilbake, samtidig som vi må tenke nytt og kreativt om hvordan vi kan finne nye, sier Jan Christian Kielland, avdelingsdirektør for kirkefag og økumenikk. 

– Vi må engasjere bredt i vår folkekirke, våge å utfordre nye grupper til å delta med sin tid og sine evner, fortsetter han. 

Skaperverk og frivillighet 

Frivillighetens år vil bli markert av mange kirkesamfunn, og Norges Kristne Råd oppfordrer ulike menigheter til samarbeide for å synliggjøre hvor viktig kirkene er for frivilligheten i lokalsamfunnet. Les mer i oppfordringen fra Norges Kristne råd: Bli med å feire frivilligheten!

Den norske kirke har valgt 12. juni 2022 som vår frivillighetsdag. Frivillighetens år gir alle organisasjoner mulighet til å velge én dag med fullt fokus på frivillighet i sin organisasjon, og 12. juni er Skaperverkets dag og viktig å markere uansett. Mange har allerede opplegg for dagen, og kan bake frivillighet inn i det. 

Pengestøtte mulig 

Alle menigheter oppfordres til å markere frivilligheten og skaperverket på denne dagen. Organisasjonen Frivillighet Norge koordinerer Frivillighetens år, og har skaffet midler til veie som det kan søkes om til hvert enkelt lokalt arrangement. Søknadsportalen er åpen, og man kan søke til og med 15. juni om midler. Man samarbeide med en organisasjon i frivllighetsregisteret for å søke om midler. Maksimal støtte til hvert lokalt arrangement er 25 000 kroner. Det er viktig å starte planlegging nå og gjerne samarbeide med andre organisasjoner, kommuner og næringsliv om en markering av VÅR DAG for de frivillige i kirken vår 12 juni 2022. 

Overordnede mål med Frivillighetens år 2022: 

  • Få flere nye med i frivilligheten
  • Gjøre flere arenaer tilgjengelige 
  • Skape større kjennskap til merverdien frivillig sektor skaper i det norske samfunnet 

 Les mer om frivillighetens år og Vår dag i lenker under.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"