– Vi er hverandres arbeidsmiljø

– Vi har jobbet mye med arbeidsmiljøet i kirken de siste årene. Flere rapporter om hvordan vi har det på jobb, har avdekket at ikke alle opplever seg likeverdig og anerkjent som kollega i kirken, forteller Hilde Fylling, nasjonalt hovedverneombud i Den norske kirke.

Illsutrasjonsbilde: foto Torstein Kiserud

– Undersøkelsen blant kvinnelige prester og rapporten «Å være en sak» har vist at mange kvinnelige prester har opplevd uønskede hendelser, og at medarbeidere med LHBT+ identitet ikke alltid kjenner seg trygge på at de er akseptert på jobb slik de er.

Vi har også fått historier om medarbeidere som har opplevd rasistiske utsagn i tilknytning til jobben sin i kirken. Et fellestrekk ved en del uheldige og ekle opplevelser, er sleivete kommentarer, feilberegnet humor og kolleger som ikke har stått opp og forsvart. Forskning viser at det å oppleve seg som en minoritet som andre lett kan stigmatisere, i seg selv kan medføre et helseskadelig stress.

Den norske kirke har et mål for arbeidsmiljøet i kirken. Det er slik: «Det overordnede mål er at rettssubjektet Den norske kirke skal ha et åpent, respektfullt og godt arbeidsmiljø som bidrar til at medarbeiderne kan utføre kirkens oppdrag på en god måte.» 

Åpent, respektfullt og godt.

De tre ordene skal kjennetegne arbeidsmiljøene våre. Alle medarbeidere skal kjenne seg respektert, og kjenne at arbeidsmiljøet er åpent nok til at vi alle kan være trygge som vi er. Dette er særlig viktig å huske på når det dukker opp teologiske spørsmål hvor vi er uenige i kirken. Det er lov å være uenige i saker, men vi har alle plikt til å ha og vise respekt for hverandre og bidra til et godt arbeidsmiljø.

Det er noen ganger uenighet særlig blir satt på dagsorden. Kirkevalgkamp er en av disse anledningene. De som stiller til valg, vil fortelle hva de står for og hvordan de ønsker å utvikle kirken lokalt, regionalt og nasjonalt. Men i noen av de sakene det er uenighet om, handler det om menneskers og kollegers liv. Jeg vil minne oss alle om at vi er hverandres arbeidsmiljø, og at vi sørger for at vi på alle våre kirkekontor og lunchrom har en åpen, respektfull og god tone i disse ukene kirkevalgkampen pågår. Det er ikke sikkert at aviser skal ligge framme eller konfliktsaker må diskuteres rundt bordene disse ukene. Og vi alle må være oppmerksomme på når det er vår plikt å stå opp for en kollega som opplever uønskede hendelser.

 

Tekst skrevet av Hilde Fylling, nasjonalt hovedverneombud i Den norske kirke

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"