De samiske språkene og norsk er i bruk under hele leiren.
Samisk konfirmantleir er en flerspråklig samisk trosopplæringsarena. Samisk kirkeråd legger vekt på at leiren skal ha et inkluderende sosialt, kulturelt og flerspråklig miljø. Nordsamisk, lulesamisk, sørsamisk og norsk brukes under hele leiren. Det er et mål at alle deltakere skal bli behandlet, og behandle hverandre på en likeverdig måte. Det legges opp til at deltakerne skal oppleve et inkluderende miljø under hele leiren.
Samisk konfirmantleir har samiskspråklige og norskspråklige, voksne og unge ledere. De som er samisktalende oppfordres til å bruke de samiske språkene aktivt, og de som forstår samisk, og snakker litt, oppfordres også til å delta aktivt med den språkkompetansen de har.
Bakgrunn for etablering av Samisk konfirmantleir i Den norske kirke.
Kirkemøtet i Den norske kirke vedtok i 2011; «Strategiplan for samisk kirkeliv» der det ble nedfelt at det årlig skal arrangeres en landsdekkende Samisk konfirmantleir. Den første samiske konfirmantleiren ble arrangert i 2013 i sørsamisk område, og i pitesamisk/lulesamisk og nordsamiske områder de påfølgende årene. I 2016 ble det besluttet at leiren skal avholdes på samme sted, to år på rad. I 2017 og 2018 fant leiren sted i Storfjord i Troms, som ligger i et nordsamisk område. I 2019 var leiren på Snåsa, i sørsamisk område. I 2020 ble leiren korona-avlyst, og i 2021 ble det en lørdagsleir med fem grupper på hvert sitt sted. I 2022 var det et lignende opplegg lørdag 12. mars.