– Pilegrimsgarden er for alle som søker et stille sted

– Jeg ønsker at alle menighetene i bispedømmet ser på Utstein pilegrimsgard som sitt eget sted, sier daglig leder Marit Areklett. Nå presenterer hun et innholdsrikt vårprogram.

Marit Areklett og Pilegrimsgarden inviterer til et variert program til våren.

– Dette stedet tiltaler meg! Bare det at det finnes en egen plass for stillhet og fordypning, utbryter Areklett, og lar blikket hvile på det vakre landskapet utenfor vinduene i Utstein pilegrimsgard.  

– Dette er et godt sted å komme til, både Utstein og Pilegrimsgarden. Det er ikke hvilket som helst sted, da hadde jeg ikke villet jobbe over fjorden, smiler den ennå ferske daglig lederen, som bor på Torvastad på Karmøy.

Hun begynte jobben i mars, og fortalte til Haugesunds Avis i sommer om en bratt læringskurve og mye å sette seg inn i. Men Areklett har bred erfaring med seg på veien, og stor interesse for retreat og fordypningsarbeid. Hun er utdannet sosionom og diakon, med videreutdanning i familieterapi. Lengst har hun jobbet i CRUX, blant annet med fosterhjemsarbeid. I fem år var hun diakon i Sjømannskirken i New York.

utstein
Foto: Andreas Borge Håmsø/Utstein Pilegrimsgard 

God påmelding til arrangementene

– Mens jeg jobbet i New York, var jeg to somre frivillig vertskap her på Utstein og fikk en relasjon til stedet. Da stillingen som daglig leder ble ledig, bestemte jeg meg for å ta sjansen og hive meg rundt igjen. Jeg ønsket å jobbe med noe diakonalt.

– Hvem er egentlig Utstein pilegrimsgard for, og hva kan vi bruke stedet til?

– Stedet finnes for at alle som vil kan søke et stille sted. I vår tid der det nesten ikke finnes stille soner, så er det en gylden mulighet til bare det å ha fri fra mobilen og kjenne etter hva det er som bor i en. Det går an å begynne i det forsiktige, å begynne med en Stille dag. Så kan en eventuelt prøve en kort retreat etter det.

– Det som har vært veldig kjekt, er at det har vært så god påmelding til arrangementene våre i høst! Noen har vært mer enn fulle, og da har vi åpnet opp for litt flere.

– Vi ønsker å ha tilbud om et bredt spekter av retreater, som tiltrekker seg ulike typer folk. Man trenger heller ikke være en del av bispedømmets menigheter for å være velkommen, presiserer Areklett.

Livets pilegrimsvandring

– Hva er sammenhengen mellom det å være på retreat og å være pilegrim?

– Fellesnevneren er å søke Gud og å søke sitt indre. En pilegrim er på en ferd mot et hellig mål, det kan være en vandring, en seilas eller en reise på annet vis. Vi er et nøkkelsted langs Kystpilegrimsleia, sammen med Utstein Kloster. Der er det en boks utenfor med stempel til pilegrimspasset, som alltid er tilgjengelig. Vi ligger også på veien til Røldal, og arrangerer Pilegrimsturer både langs leia og til Røldal.

– Mange som er på retreat tenker kanskje ikke på seg selv som pilegrim. Men det å stoppe opp og ta seg tid til å reflektere over forholdet til Gud, kan være en del av livets pilegrimsvandring.

– Om sommeren har vi åpent hus med overnatting og frokost for pilegrimer og turister. Pilegrimer er velkomne hele året, så sant vi har kapasitet til å ta imot. Folk skal kunne gå eller seile og ta turen på egen hånd.

vann
Foto: Marit Areklett/Utstein Pilegrimsgard 

Lavterskel-retreat

Et av retreattilbudene med lavest terskel er kanskje «Stille onsdag», som er minst en gang pr. måned, kl. 10.00-14.00. (Se programmet for datoer.)

– Det er bare noen timers stillhet, der vi lar det stilne inni oss. For noen høres meditasjon fremmed ut, men vi bruker egentlig bare tiden til å be, tenke, gå tur og la teksten synke inn. Bor du for eksempel i Nordfylket og har du mulighet til å ta turen over fjorden på dagtid, så er dette en gylden mulighet, oppfordrer Areklett.

Ellers inviterer Pilegrimsgarden til flere andre typer retreater: blant annet ignatiansk retreat, som er helt stille, retreat for nybegynnere og retreat med nål og tråd, som ble så populært i år at det settes opp på ny til våren. Pilegrimsgarden inviterer også til retreat med sentrerende bønn flere ganger i året.

– Vi legger til rette for at menighetene kan bruke Pilegrimsgarden til sine egne små retreater, eller arbeidsmøter for stab eller en mindre gruppe. Vi undersøker muligheten for på sikt å eventuelt utvide rom-kapasiteten, men det er mange hensyn som må tas i dette naturskjønne og historiske området.  Foreløpig har vi et godt samarbeid med hotellet, forteller Areklett, som har huset booket også mellom retreatene. Det er mange som er enige med henne i at Pilegrimsgarden er et godt sted å være, både i jobbsammenheng og privat.

snø vei
Foto: Marit Areklett/Utstein Pilegrimsgard 

Søker fordypningen

Selv har Marit Areklett erfaring med både retreat og fordypning, ikke minst den vanligste pilegrimsreisen: å gå til den lokale gudstjenesten der en er.

– Jeg har alltid søkt fordypningen, både i litteratur og i stillheten. Og jeg har gode erfaringer med retreat, selv om jeg ikke er den som har reist mest på det. I fjor sommer var jeg to netter på Tautra kloster, la fra meg telefonen og fulgte tidebønnene der. Det er godt med rammer, da er det lett å søke stillheten.

Martin Lønnebo og Kristuskransen har betydd mye for Areklett.

– I februar skal jeg på et Lønnebo-seminar i Linkjøping, det gleder jeg meg til! Ellers drar jeg til Lia gård i januar, der er det fint å treffe kolleger og bli inspirert.

Bredt program for våren

Areklett forteller om et innholdsrikt vårprogram for Utstein Pilegrimsgard. 

SE HELE PROGRAMMET HER

Sesongen starter med Pilegrimsforum, som har temaet «Hellige steder» og ledes av Anne Kristin og Sven Aasmundtveit. Forumet er for alle, men særlig for menigheter med pilegrimsutvalg.

7.-9. februar er det Vandringslederkurs med pilegrimsprest Einar Vegge, i samarbeid med Pilegrimsforbundet. Her får de som ønsker å lede vandringer både teori og praksis.

14.-16. februar er det retreat om sentrerende bønn, og 21.-25. februar er det ignatiansk retreat med åndelig veiledning. Rett over påske kommer den omtalte Nål og tråd-retreaten, som hadde ventelister sist.

– Ellers planlegger vi padlepilegrim i juni i samarbeid med NMS, vandring til Røldalsstevnet i juni, pilegrimsvandring til pilegrimsdagen ved Domkirken 16. august i forbindelse med bispedømmets 900-årsjubileum, samt et kurs i åndelig fordypning som går over flere kvelder hele året.

– Det er mye vi ønsker å få til! Og hvis vi ikke får det til i år, så kanskje det blir neste år, smiler Areklett.

Mange brikker skal på plass i et såpass omfattende program, og en stor gjeng med frivillige stiller opp. Husfolket er ansvarlige for alt det praktiske rundt arrangementene, og består av en god gjeng – hovedsakelig pensjonister.

hellig dans fjær
Foto: Marit Areklett/Utstein Pilegrimsgard 

Frir til frivillige markedsførere

– Jeg er så takknemlig for alle pensjonistene som engasjerer seg! Og så håper jeg også flere yngre kan oppdage Pilegrimsgarden og ta til seg det stedet gir.

I tillegg til frivillige, drives stedet av 1,5 lønnede årsverk: en kokk i 50%, en frivillighetskoordinator i 20% og Areklett i 80%.

– Det er også behov for frivillige medarbeidere som kan hjelpe til med markedsføring og informasjon, slik at flest mulig får vite om stedet, forteller Areklett, og håper folk tar kontakt hvis de har lyst å bidra.

– Jeg ønsker at alle menighetene i bispedømmet får opp øynene for stedet, og tenker om det som sitt sted. Selv om retreat kanskje ikke oppleves like aktuelt for alle, finnes det noen i alle menigheter som er interesserte i retreat, understreker hun.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"