Kongsberg kirke

Kongsberg kirke er den største barokk-kirken i Norge og har et enkelt eksteriør, men et svært rikt rokokko-interiør. Lysekronene ble produsert ved Nøstetangen Glasværk i Hokksund i annen halvdel av 1700-årene og er blant de største, vakreste og rikest utformede armkroner av glass som finnes i Norden. Over lysekronene ruver det majestetiske Glogerorgelet som ble bygget av Gottfried Heinrich Gloger. Hvert år den siste helgen i januar arrangeres det Glogerfestspill i Kongsberg.

Besøke Kongsberg kirke

Besøk i åpningstiden uten omvisning er gratis. Under denne artiklen finner du informasjon om kirkens åpningstider og booking av omvisning. Gjennom året arrangerer Glogerakademiet konserter og Glogerfestspill i Kongsberg kirke. Har du lyst til å besøke kirken under et arrangement er det gudstjenester de fleste søn- og helligdager kl 11:00 og hverdagsmesse med nattverd onsdager kl 11:30-12:00. Mer informasjon om kirkelige arrangement og konserter finner du i kalenderen vår.

Klokkespillet

Høyt oppe i kirketårnet kimer storklokken. Den veier 2,5 tonn og er blant de største her i landet. Til 250-årsjubileet i 2011 fikk Kongsberg kirke i tillegg sitt eget klokkespill med 24 klokker. Klokkespillet kan du høre daglig de store kvarterene 09:00, 12:00, 15:00 og 18:00, samt ved spesielle anledninger.

Lysekronene

De tre rokokkolysekronene i Kongsberg kirke er blant de største, vakreste og rikest utformede armkroner av glass som finnes i Norden.

Glogerorgelet

Det nyrestaurerte Glogerorgelet i Kongsberg kirke er det største barokkorgelet i Norden. Med sin praktfulle fasade og vakre klang er det blitt en nasjonal kulturskatt. Orgelet ble bygget av Gottfried Heinrich Gloger i 1765, men tatt ut av bruk fra slutten av 1800-tallet. I januar 2001 stod Glogerorgelet ferdig, restaurert tilbake til det opprinnelige barokkorgelet fra 1765. Den tyske orgelbyggeren Jürgen Ahrend hadde klart å gjenskape gamle klangidealer i de restaurerte Glogerpipene, i kombinasjon med nystøpte piper. Slik orgelet klinger i dag, antar vi at det lød i andre halvdel av 1700-tallet.

Digitale 360 graders omvisninger

Metafor har prudsert en 360-film fra Kongsberg kirke med vår omviser Tove Magnussen. Dette er en test for å se hvordan vi kan bruke film til formidling, 360-filmen er produsert på corona-dugnad, og de tre episodene handler om kirken, Glogerorgelet og lysekronene. OBS: 360-video og nettleseren Safari på desktop funker dessverre ikke. Her er linker og QR-koder til de tre filmene:

OM KONGSBERG KIRKE GENERELT:

OM GLOGERORGELET:

LYSEKRONENE:

Mer informasjon om Kongsberg kirke

Klikk for mer informasjon om Kongsberg kirke (norsk)

Information about Kongsberg church (english)

Informationen über die Kongsberg Kirche (deutch)

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome