Kongsberg kirke

Kongsberg kirke er den største barokk-kirken i Norge og har et enkelt eksteriør, men et svært rikt rokokko-interiør. Lysekronene ble produsert ved Nøstetangen Glasværk i Hokksund i annen halvdel av 1700-årene og er blant de største, vakreste og rikest utformede armkroner av glass som finnes i Norden. Over lysekronene ruver det majestetiske Glogerorgelet som ble bygget av Gottfried Heinrich Gloger. Hvert år den siste helgen i januar arrangeres det Glogerfestspill i Kongsberg.

Besøke Kongsberg kirke

Besøk i åpningstiden uten omvisning er gratis. Under denne artiklen finner du informasjon om kirkens åpningstider og booking av omvisning. Gjennom året arrangerer Glogerakademiet konserter og Glogerfestspill i Kongsberg kirke. Har du lyst til å besøke kirken under et arrangement er det gudstjenester de fleste søn- og helligdager kl 11:00 og hverdagsmesse med nattverd onsdager kl 11:30-12:00. Mer informasjon om kirkelige arrangement og konserter finner du i kalenderen vår.

Klokkespillet

Høyt oppe i kirketårnet kimer storklokken. Den veier 2,5 tonn og er blant de største her i landet. Til 250-årsjubileet i 2011 fikk Kongsberg kirke i tillegg sitt eget klokkespill med 24 klokker. Klokkespillet kan du høre daglig de store kvarterene 09:00, 12:00, 15:00 og 18:00, samt ved spesielle anledninger.

Lysekronene

De tre rokokkolysekronene i Kongsberg kirke er blant de største, vakreste og rikest utformede armkroner av glass som finnes i Norden.

Glogerorgelet

Det nyrestaurerte Glogerorgelet i Kongsberg kirke er det største barokkorgelet i Norden. Med sin praktfulle fasade og vakre klang er det blitt en nasjonal kulturskatt. Orgelet ble bygget av Gottfried Heinrich Gloger i 1765, men tatt ut av bruk fra slutten av 1800-tallet. I januar 2001 stod Glogerorgelet ferdig, restaurert tilbake til det opprinnelige barokkorgelet fra 1765. Den tyske orgelbyggeren Jürgen Ahrend hadde klart å gjenskape gamle klangidealer i de restaurerte Glogerpipene, i kombinasjon med nystøpte piper. Slik orgelet klinger i dag, antar vi at det lød i andre halvdel av 1700-tallet.

Digitale 360 graders omvisninger

Metafor har prudsert en 360-film fra Kongsberg kirke med vår omviser Tove Magnussen. Dette er en test for å se hvordan vi kan bruke film til formidling, 360-filmen er produsert på corona-dugnad, og de tre episodene handler om kirken, Glogerorgelet og lysekronene. OBS: 360-video og nettleseren Safari på desktop funker dessverre ikke. Her er linker og QR-koder til de tre filmene:

OM KONGSBERG KIRKE GENERELT:

https://www.youtube.com/watch?v=qoD-EzEZYmU&feature=youtu.be

OM GLOGERORGELET:https://www.youtube.com/watch?v=ue5y2gmHJ4M&feature=youtu.be

LYSEKRONENE:https://www.youtube.com/watch?v=nBRQ9PqveHg&feature=youtu.be

 

Mer informasjon om Kongsberg kirke

Klikk for mer informasjon om Kongsberg kirke (norsk)

Information about Kongsberg church (english)

Informationen über die Kongsberg Kirche (deutch)

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"