Biskopens preken

Jubileumsgudstjenesten 60 år etter ordinasjonen av Ingrid Bjerkås ble holdt i Vang kirke på Maria budskapsdag 21. mars 2021.

Preken i Vang kirke ved 60-årsjubileet for Ingrid Bjerkås sin ordinasjon. Maria budskapsdag 21.mars 2021. Lukas 1, 45-55                                                             

Mot til handling. Maria, Ingrid og vi

Til lykke med 60 - årsjubileet for Ingrid Bjerkås sin ordinasjon her i Vang kirke.

Evangeliet for dagen viser oss til Marias lovsang, som åpner seg på en spesiell måte i møte med den historiske begivenheten som vigslingen av Ingrid Bjerkås til prest er.

Ordinasjonen av henne rystet folks forståelse og bilder av Gud og kirka, forandret teologien, styrket kvinners identitet og beveget likeverdstanken i kirke og samfunn.

Birthe, som vokste opp i Sollia, ringte til meg på onsdag og sa:

Jeg var 10 år da dette hendte. Og jeg husker så godt hvordan mor laget en markering heime hos oss med en fantastisk festmiddag. Det var også det samme heime hos mormor i Følling ved Steinkjer.

Mor sa at slik skulle det være for dette som nå skjedde var viktig for alle.

I møte med Maria og hennes sang, kan vi gi ettertanken rom, se Ingrid Bjerkås og hennes veg, og hvordan vi tenker om oss selv og mot til handling.

Maria hadde fått et budskap.                                                                     

Noen dager senere drog hun til fjellbygdene og byen Juda til Elisabeth og Sakarja. Elisabeth som ikke var ung lenger, ventet også barn.                     

Det ble et sterkt besøk der Maria synger om det nye håpet som vokser i hennes indre, om Jesus som begynnelsen til ei radikal omveltning av rett og urett.

I 1966 ga Ingrid Bjerkås ut boka «Mitt kall». Hun hadde et indre kall fra Gud som ga henne mot, selv når alt annet stred imot realiseringen av dette.  

Kristian Schjelderup hadde mot til å ordinere henne. Øystein Hovden,            soknepresten her, var med og åpnet Vang kirke og la til rette for ordinasjonen.                                                                                            Ingrid Bjerkås hadde mot til å bli prest, til å gå veien som ble åpnet.         

Det var mot til handling!

Men det var tungt for Ingrid Bjerkås med motstanden, alle som nedskrev henne og hennes kall, som kjempet imot at hun skulle ordineres og som motarbeidet at hun skulle virke som prest. Hun sier det slik:

- Hvordan kunne de ha lov til å gjøre alt dette mot meg? Jeg hadde dyktiggjort meg for på best mulig måte være et vitne for Gud

Kallet drev Ingrid Bjerkås!

Hun visste hva det betydde å stå opp for menneskeverd fra 2. verdenskrig. Jeg tror at det var med og gjorde at hun stod stødig, med tillit til Gud som noe mer og større enn verdens materielle virkelighet. Hun sa: - Inntil den dagen kommer da vår selvhjulpenhet blir satt på en virkelig prøve i en nødsstund når livet holder på å bli uutholdelig- hva da? Da forstår vi at vi er hjelpeløse allikevel. Hjelpeløse som forlatte spedbarn.

Hun fortsetter med å beskrive Gud og sier at verdens virkelighet er ikke den eneste virkelighet. I vår nød griper en annen virkelighet inn ved Gud, som har miskunnhet fra slekt til slekt.

Hennes trygge tro klinger sammen med Maria som deler sitt håp og sin drøm om fremtiden.  Akkurat dette har jeg opplevd flere ganger.

Slik var det på Kristi himmelfartsdag 1993 da Rosemarie Køhn ble vigslet til biskop. Også da var klangen fra Marias lovsang med som en hellig sus om rett og rettferd i evangeliets ånd og mot til handling.

På en konferanse i Kinshasa i DR Congo med tema FNs Sikkerhetsråds resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet, var Maria var til sted gjennom katolske nonner som hadde mot til handling.  De bar ordensdrakter med Mariabilder, og sang om menneskeverd og rettferdighet, og protesterte mot voldtekt som krigføringsvåpen og manglende juridisk oppfølging.

Jeg kjente på noe av den samme kraften da det var klimastreik her i byen der barn og unge brukte sin stemme sammen med andre verden over, og sa fra om sin uro over utviklinga på ei sårbar jord.

Klangen fra dette er også med i konfirmantenes fasteaksjon «Bli med og forandre. For andre» som handler om at rent vann redder liv og at vi kan være med på det ved å gi våre bidrag. Forandre. For andre.

Mot til handling. Maria, Ingrid og vi.

Maria aner at noe nytt spirer fram som har med nåde og fred å gjøre. Dette synger hun til Gud som skaper, gir liv og som setter fri.

Ingrid sa ja til kallet som drev henne og som ga henne mot.

Vi kalles med Maria til å se uretten og hva Gud vil.

Til å følge kallet slik Ingrid gjorde.

  • Ha mot til å gå kjærlighetens veg og bry oss.
  • Være tydelig på rettferdighet, hva som må forandres og hvem som skal løftes opp.

Marias tro og håp. Ingrids kall og mot.

Og mange andre stemmer verden over sammen med evangeliets ånd inspirerer og kaller oss til mot til handling og til å synge:

Ære være Faderen og Sønnen og Den Hellige Ånd, Vår Skaper, Frigjører og Livgiver, som var, er og være skal, en sann Gud fra evighet til evighet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"