Hamar bispedømmeråd har utarbeidet en ”Folkekirkestrategi” hvor en sier at en ønsker å være en kirke som ”tar menneskers lengsler og behov på alvor”, og ”fokuserer på livets og kjærlighetens Gud”.
Biskop Ole Kristian Bonden ble vigslet i Hamar domkirke 29. januar 2023. Han står for en åpen og inkluderende kirke der folk kan kjenne at de hører til. I hyrdebrevet han sendte til menighetene et år etter skriver han:
"-Jeg er opptatt av at Den norske kirke er åpen, tilgjengelig og nærværende i menneskers liv, og i samfunnet vårt. At kirken kan være et sted for nåde og fellesskap, liv og tro, håp og tilhørighet.
En nytenkende folkekirke
Hamar bispedømme har lang tradisjon for å være et foregangs bispedømme hva gjelder nytenkning, toleranse og folkelighet. Det var biskop Schjelderup i Hamar bispedømme som i 1961 ordinerte Norges første kvinnelige prest, i Vang Kirke. Det var den samme Schjelderup som utfordret kirken i helvetesdebatten. Videre var det i Hamar Norge fikk sin første kvinnelige biskop, Rosemarie Köhn i 1993. Det var også i Hamar bispedømme at en kvinnelig prest for første gang fikk inngå partnerskap med en kvinne, og likevel fortsette som prest. Biskop Rosemarie Köhn stod i sin gjerning for en bred og folkelig kirke, med vekt på toleranse og kjærlighet. Da Solveig Fiske i 2006 ble vigslet til biskop i Hamar bispedømme, var hun tydelig på at hun vil arbeide for at kirken fortsatt skal være en åpen og raus kirke for alle.
By og land - skog og vann
Hamar bispedømme omfatter fylkene Hedmark og Oppland, og er landets nest største bispedømme i utstrekning. Vi har en mangfoldig natur med tre av de største dalførene i landet, omgitt av Sognefjell, Jotunheimen, Dovrefjell og Rondane. Vi kan også by en tur i verdens eldste rutegående hjuldamper, på Norges største innsjø, Mjøsa.
Det bor omlag 380 000 mennesker i Hamar bispedømme. 113 000 bor i byene Gjøvik, Lillehammer, Kongsvinger, Elverum, Brumunddal, Moelv og Hamar. Hovedtyngden av innbyggerne er bosatt i bygder og tettsteder spredt over hele bispedømmet. Dette har igjen sammenheng med næringsgrunnlaget, som er preget av jord- og skogbruk, ofte i kombinasjon med turist- og servicenæring.
Det kirkelige landskapet
Hamar bispedømme består av 160 sokn pr. 1.1. 2023 og 46 fellesrådsområder pr. 1. 1. 2023 fordelt på disse ni prostiene:
- Hamar domprosti
- Solør, Vinger og Odal prosti
- Sør-Østerdal prosti
- Nord-Østerdal prosti
- Nord-Gudbrandsdal prosti
- Sør-Gudbrandsdal prosti
- Toten prosti
- Hadeland og Land prosti
- Valdres prosti
Det er 229 kirker i bispedømmet. Kirkene betjenes av rundt 120 prester. Totalt er det omtrent 660 kirkelig ansatte i ulike stillinger (kirkeverger, kirketjenere, klokkere, gravere, organister, prester, diakoner, kateketer, menighetspedagoger, sekretærer, barnehageansatte og barne- og ungdomsarbeidere).
Fra 01.01. 2025 ble Ringsaker og Hamar domprosti slått sammen til ett prosti. Det nye prostiet heter Hamar domprosti.
Fra 01.01. 2023 ble Sjøli sokn og Ytre Rendal sokn slått sammen til ett sokn. Det nye soknet heter Sjøli og Ytre Rendal sokn (Nord-Østerdal prosti)
Fra 01.01. 2022 ble Jevnaker kirkekommune og Jevnaker sokn overført til Tunsberg bispedømme.
Fra 01.01. 2016 blir Nord- og Sør-Odal ett kirkelige fellesråd; Odal kirkelige fellesråd.
Fra 01.01. 2015 er Lesja og Lesjaskog sokn slått sammen.