Juleglede

Fungerende biskop Gunnar Bråthen snakker om glede i sin juleandakt for julen 2022. Glede som i å hente frem julens glade budskap, både i seg selv og hos andre – selveste julegleden.

Juleglede, eller Begonia x cheimantha, er en populær stueplante som er mye brukt ved juletider. Den er en hybrid mellom to arter i Begoniafamilien. Planten er riktblomstrende, med rosa, hvite eller røde blomster. Den trives i jevnt fuktig jord på et lyst sted uten direkte solbestråling. Blomsten ble første gang krysset frem i Frankrike i 1891, og har siden blitt en populær juleplante. Hvis julegleden får godt stell kan den vare i mange år.

«Frykt ikke! Se, jeg forkynner dere en stor glede, en glede for hele folket…»
Luk 2,10
 
Hvis jeg spør om du kan nevne noen ord som du synes passer sammen med jul, hvilke ord ville du tenkt på da? Selv kommer jeg på flere ord, og et som vil være høyt på listen er ordet glede.

– Gledelig jul! – sier vi gjerne til hverandre, og flere av julens sanger har glede som tema, som «O jul med din glede» og «Glade jul».
 
Når vi forbereder oss til jul handler det kanskje om å lokke fram glede?
Når vi pynter for å lage julestemning, lager god mat og gir hverandre gaver. Og vi har ulike juletradisjoner som gir oss råd om hva vi kan gjøre for å bringe fram glede.
 
Juleevangeliet handler om glede. Evangelium er et ord som kommer fra gresk, og oversatt kan vi si at juleevangelium betyr «julens glade budskap». Her møter vi mer enn råd om hva vi kan gjøre for å bli glade, vi blir fortalt om en begivenhet som har skjedd og som er særdeles gledelig.
Innledningsordene til juleevangeliet er ikke «Det var en gang» men «Det skjedde i de dager». Det er ikke bare en fabel til inspirasjon og ettertanke, men hendelser som festes til både tid og sted.
 
Det er en stor kontrast innebygget i julens glade budskap.
På den ene siden er det kosmiske dimensjoner over fortellingen om en himmelsk hærskare over Betlehemsmarken.

Der forkynner Herrens engel en stor glede (eller «megaglede» for å hente et ord til fra grunnteksten): Det som var forberedt fra tidenes morgen er skjedd:

– I dag er det født dere en frelser!
 
Men selve begivenheten er det ytre sett ikke så mye sus over: Det skjer ikke i et slott, ikke en gang i et herberge men i en stall…!

Og det er fattige gjetere, langt nede på rangstigen, som får del i dette ved å få det forkynt direkte fra engelen.

Tilfeldig? Dårlig planlegging? Eller ligger det en nøkkel til gleden her: at Frelseskongen er kommet, til alt folket: Alle slags folk, der de er og sånn som de har det. Også til oss!
 
Gledelig jul!
 
Gunnar Bråthen
Fungerende biskop

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"