Om barn, salmer og kirkemusikkutdanning på fagdag

Hvordan lærer barn salmer i trosopplæringen? Og hva bør kirkemusikkutdanningen inneholde? 17. september inviterer Stavanger bispedømmeråd og Norsk Orgelfestival til fagdag om disse temaene.

Vi har gleden av å invitere til ny fagdag for kirkemusikere, 17. september kl. 10-15 i Kampen kirke. Denne gang tar vi opp to tema: Kirkemusikeren som fagperson og ressurs, herunder forvaltning av salmer i trosopplæringen og innlæring av disse, samt kirkemusikkutdanningen - hva bør den inneholde?

«Kirken er et sted hvor man synger og spiller for den treenige Gud.»
(Plan for kirkemusikk s. 7)

Barn og salmer
Hva synger barna som er med på trosopplæringstiltak i kirken? Ragnhild Strauman er medredaktør og en av bidragsyterne i boka «Sang for livet!» Prismet bok fra IKO forlag. «Hvilke valg gjør kantorer og organister, prester, kateketer og menighetspedagoger når det gjelder salmer og sanger i trosopplæringen – og hva kan man faktisk lære eller formidle ved å synge dem?»

Når vi har valgt «Sang for livet» og «Barn og salmer – hvordan lærer vi barn salmer» som tema denne dagen er det for å bidra til å styrke kompetansen og bevisstheten hos kirkemusikeren på fagperson på dette feltet. Vi mener dette er viktig for at kirken også i fremtiden skal være et sted «hvor man synger og spiller for den treenige Gud» og ikke bare blir publikum. Jorunn Lovise Husan vil dele av sin lange erfaring med å lære barn i ulike aldre salmer. Hun vil ha en didaktisk tilnærming – hvordan gjør vi det.

Fremtidens kirkemusikkutdanning - hvordan ser den ut?
Et annet viktig tema er rekruttering til utdannelse og stilling i Den norske kirke. Det er behov for å utdanne blant annet et betydelig antall nye kirkemusikere. Vi arbeider for at det snart skal være mulig å tilby kirkemusikkutdanning igjen i Stavanger. Men hva trenger en kirkemusiker å lære i løpet av utdanningen? Det vil vi fokusere på siste del av fagdagen.

Her har vi fått med Inger-Lise Ulsrud fra NMH, Harald Eikaas og Thomas E. Tostrup fra UiS, Bente Ulvestad og Ola Vik. Bengt Norbakken leder denne samtalen. Her blir det mulig for deltakerne å bidra med refleksjon og erfaringer.

PROGRAM
09.30: Kaffe/te mm
10.00: Morgenbønn i kirken
10.30: Sang for livet - ved Ragnhild Straumamn. Innblikk i forskningen «Bruk av salmer og sanger i Den norske kirkes trosopplæring»
11.15: Barn og salmer – hvordan lærer vi barn salmer?  Ved Jorunn Lovise Husan. Kirkemusikeren som ressurs.
12.00: Lunsj
12.45: Fortsettelse av Barn og salmer – hvordan lærer vi barn salmer?
13.30: Pause
13.45: Fremtidens kirkemusikkutdanning – hvordan ser den ut? Samtalen ledes av Bengt Norbakken. Med bidrag fra: Inger-Lise Ulsrud, professor NMH, Harald Eikaas, avdelingsleder, klassisk ved fakultet for utøvende kunstfag UiS, Thomas Tostrup, fagkoordinator – jazz ved UiS, Ola Vik, student NMH og Bente Ulvestad, nyutdannet kantor, Hundvåg menighet. Samtale.
15.00: Slutt     
Vi prøver å finne et sted å spise for de som ønsker, før åpning av Norsk orgelfestival 2020.

PRIS: Denne gang dekkes alle utgifter av Stavanger bispedømmeråd og Norsk orgelfestival.
PÅMELDING i dette skjemaet innen 4. september:  
PÅMELDING TIL FAGDAG
STED OG TID: Kampen kirke 17. september kl. 10.00-15.00.

Arrangør: Stavanger bispedømmeråd og Norsk orgelfestival

Her kan du laste ned brosjyre for fagdagen.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"