Klokkespillkonsert under Autunnalen

Klokkenist Laura Marie Rueslåtten spiller fire konserter på klokkespillet i Johanneskirken under Autunnalen. Klokkene kan høres over store deler av byen, men aller best høres konserten fra lyttepunkter som er anvist utenfor kirken.

Johanneskirkens klokkespill ble innviet 17. mai 2014 og er bygget av Royal Eijsbouts klokkestøperi i Asten, Nederland. Instrumentet er et fire oktavers konsertklokkespill bestående av 48 klokker. Klokkespillet har en totalvekt på 15 000 kilo. Den største veier 200 kilo, og den minste veier 8 kilo. Klokkene er dekorert med motiver fra Johanneskirkens interiør.

 

Klokkespillet betjenes manuelt fra en spillepult – eller et stokklaviatur med tangenter og pedal, i en spillekabin under klokkene. Tangentene er formet som små kosteskaft som slåes på med håndbaken, og klokkespillpedalene spilles med tå med dynamisk anslag. Åtte vinduer i tårnet åpnes automatisk slik at instrumentet kan klinge fritt. I godt vær kan instrumentet klinge over store deler av byen. Klokkespillet kan forhåndsprogrammeres til å spille ulike melodier til ulike tider av døgnet, og fargelegger Bergen med vakre toner med jevne mellomrom. Tidligere kantor i Johanneskirken, Asbjørn Myksvoll stod i bresjen for å få klokkespillet i Johanneskirkens tårn realisert.

 

Det er 14 Carillon i Norge. Carillion er et klokkespill med mer enn 23 støpte klokker med stokklaviatur. Det eldste klokkespillet i Norge står i Stavanger domkirke, og er fra 1923. Skandinavias tyngste klokkespill høres fra Oslo Rådhus.

 

Laura Marie Rueslåtten (1984) er utdannet klokkenist i den 7-årige Solistklassen ved Den skandinaviske klokkenistskole i Sønderjylland, Danmark. Hun er klokkenist ved Oslo Rådhus og Uranienborg kirke. Rueslåtten har klassisk bakgrunn, men har samtidsmusikk og eksperimentelle konserter som hovedfokus. Hun komponerer musikk for performance og scenekunst og samarbeider med musikere og ensembler innenfor flere ulike genre.

 

Konsertene klinger over store deler av byen, varer i ca. 30 minutter, og presenterer ulike stilarter for dette spesielle instrumentet.

  • Lørdag 28. september kl. 12.00 og 15.00
  • Søndag 29. september kl. 14.00 og 16.0
  • Gratis. 

 

Praktisk informasjon

Konserten høres fra utsiden av Johanneskirken, og det er markert ulike lyttepunkter utenfor kirken. Lyttepunktene er plassert ca. 45 grader fra klokkene i tårnet, og er angitt for å gi publikum en best mulig konsertopplevelse. Klokkespillet vil ikke høres fra innsiden av kirken, da lydanlegget er slått av under konserten. Publikum oppfordres til å nyte konserten utendørs, og kle seg godt for vær og vind.

 

 

16_1.jpg

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"