PEACE - Bergen kirkeautunnale 24. - 28. oktober

Hva ønsker du deg til jul? spør jeg mamma. Svaret er alltid det samme - Fred på jord og snille barn.

11. november er det 100 år siden første verdenskrig tok slutt, og blant annet dette var årsaken til at vi ville ramme årets festival inn i ordet PEACE – fred. Men overskriften kunne selvsagt vært brukt hvilket som helst år, uavhengig av historiske markeringer. Ordet fred, dets innhold, og ikke minst det som ligger bakenfor, er alltid aktuelt. Fred er dessverre motsatsen til mye av det verdensbildet vi lever i. Slik er det nå, og slik har det alltid vært.
Kunst har til alle tider blitt skapt på grunn av, og ikke minst på tross av, ulike former for konflikt. Kunstnere finner kraft og inspirasjon i det dramatiske; voldsomme krigsherjinger, storslagne bibelhistorier eller stormfull kjærlighet. Kirkekunsten er intet unntak, og årets Kirkeautunnale byr på musikk skrevet i krigstid, undertrykte komponister, fredfulle minner, nye samarbeid, fengselsfugler, en barnemusikal, visesang, og en fotoutstilling med overskriften «What does peace look like»?


Åpningskonserten blir i Tårnsalen i Kode 4. Den store kuppelen i taket gjør rommet neste katedralaktig. Det er all grunn til å glede seg til å høre den unge, fremadstormende Bergenseren Christian Hundsnes Grøvlen spille de berømte Goldbergvariasjonene av Bach.Torsdag kveld inviterer Bergen Domkor sammen med Ole Bull Kammerkor, Bergen Filharmoniske Orkester og fremragende solister til konsert i Bergen domkirke. Her møter det storslagne verket «Missa in tempore belli» - Messe i krigstid, av Joseph Haydn kraftfull musikk av årets Festspillkomponist Sofia Gubaidulina. Fredag er det duket for en annerledes kveld i Mariakirken, da jazzensemblet Mads Eilertsen Trio møter de tre damestemmene i vokalensemblet Trio Mediaeval. Et vakkert verk av Eilertsen, der tidligmusikk er satt sammen med nykomponert og improviserte strekk, ispedd Tor Ulvens tekster. Lørdag blir det åpen dag i både Domkirken og Mariakirken, med gratiskonserter hver hele time, stor og nyskapende produksjon med BIT20 og munkekor fra Serbia i Nykirken, og til sist jazzkonsert med musikere fra Brorson kirke i København. Avslutningssøndagen har et stort spenn: vigsling av barne og ungdomskantor Eirik Breivik Minde under jazzmesse i Nykirken, matinekonsert med Sankta Sunniva Kammerkor, Edvard Grieg kors menn acappella i Mariakirken, musikalen «Gloria, vi bærer lyset» i St. Jakob kirke, og til sist Ole Paus og Bækkalokket i Bergen domkirke. Husk også å besøke vår fotoutstilling, i samarbeid med «Fried Award», der de fleste bildene vil bli utstilt i domkirkens sideskip.

Og sist, men ikke minst: alle våre fine gudstjenester, både tidlig og sent.
Kunsten snakker der vi ellers ikke finner ord. Kulturen bygger broer og heier på fred. Og vi kan alle gjøre som min mor - ønske oss fred på jord, og være snille barn. Ikke bare til jul, men hver dag, hele året.

Velkommen til festival, vi håper den vil by på både mer og mindre fredfulle opplevelser!

Domkantor Kjetil Almenning

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"