Johanneskirken 125 år - 1894 - 2019

Den majestetiske Johanneskirken på Nygårdshøyden fyller hele 125 år, og inviterer byens befolkning til tredagers bursdagsfest 15. - 17. mars!

PROGRAM:

Fredag 15. mars Kl. 19.00
Orgelkonsert med historisk sus ved kantor
Eivind Berg, og påfølgende servering i kafeen.

Lørdag 16. mars kl. 10.00 - 18.00
Åpen kirke med tidebønner, stillhet og
mulighet for lystenning.
12:00 Orgelkonsert for barn og familier
13:00 Lørdagsgrøt i kafeen
kr 20,- pr person
13:30 Verksted for barn i cafeen, vi lager pynt
16:00 Meditasjon ved Anna B. Hovda.
17:00 Suppe i cafeen
Påmelding til grøt og verksted innen
tirsdag 12. mars til ht652@kirken.no

Søndag 17. mars kl. 11.00
Festgudstjeneste ved domprost Gudmund Waaler, Johanneskirkens prest Anna Bæckström Hovda og kirkens kantor Eivind Berg. Medvirkende er også sangere fra Opera Bergen. 

__________________________________________________________________________________

«Et hus som ligger på et fjell, kan ikke skjules».
«Dette ordet av Mesteren selv ligger det nær å tenke på i forbindelse med Johanneskirken. Heller ikke en kirke som ligger på en høyde kan skjules. Jeg kjenner få kirker i verden som har en mer talenede beliggenhet enn Johanneskirken. Uten å være prangende på en påtrengende måte behersker den så å si byens sentralakse». Slik startet biskop Per Lønning sin hilsen i boken som ble utgitt i forbindelse med
Johanneskirkens 100 års jubileum. 25 år har gått siden ordene ble skrevet, og kirken på høyden er fremdeles i aller høyeste grad et monument i byen, et levende gudshus og en kulturarena som betyr mye for byens befolkning.

Bymonument
Johanneskirken er bygget i 1894 i nygotisk stil, etter tegninger fra arkitekt Herman M. Backer, og har Bergens høyeste tårn på 61 meter. Den særegne altertavlen har også en historie, og er malt av kunstneren Marcus Grønvold. Det store kirkerommet med plass til inntil 1250 mennesker gjør at Johanneskirken er ofte et førstevalg for konserter og kunstproduksjoner, og det er ikke uvanlig at kirken er fylt til bristepunktet under konsertproduksjoner.

Kulturkirke
Gudstjenestene preges tidvis også av kulturelle samarbeid som at Bergen Operakor deltar med utdrag av pågående forestilling. Musikken har også en viktig funksjon i gudstjenestene i Johanneskirken. Både lyden av det karakteristiske orgelet, det unike klokkespillet og Sankta Sunniva kammerkor er med på å løfte gudstjenestene. Eivind Berg tok over som ny kantor ved årsskiftet og vil føre det musikalske arbeidet videre.

Livets gang
Johanneskirken tar også imot mange barn til dåp, og samler menigheten til flere barne- og familiegudstjenster i løpet av året. Kirken er også en populær kirke for vielser, og bare i 2018 giftet 27 par seg i kirken med det lange kirkegulvet.
Hver eneste fredag formiddag er det åpen kirke og hverdagsbønn. Tilbudet startet i 2018 og har ført til at flere mennesker kan få besøke kirken året rundt. Både faste kirkegjengere, turister og byens befolkning har tatt turen innom for å tenne lys, lytte til orgelmusikk, få en samtale eller en kopp kaffe etter tidebønnen. I sommermånedene (11. juni – 23. august 2019) er kirken åpen for turister og besøkende i ukedager.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"