Bergen kommune gir 100 000 kroner til sommeråpen kirke

Kulturbyråd Katrine Nødtvedt har lovet økonomisk støtte slik at Mariakirken likevel kan ha åpent i sommer. - Veldig flott at kommunen ser verdien av dette, i det som blir nok en koronasommer, sier kirkeverge Asbjørn Vilkensen.

Mariakirken pleier å holde åpent for turister i sommermånedene, men måtte holdes sommerstengt i fjor på grunn av koronapandemien. Også denne sommeren var planen å holde stengt. Erfaringsmessig er det de utenlandske turistene som finansierer kostnadene ved en åpen kirke. På grunn av koronasituasjonen er det forventet at det vil være et fåtall utlendinger som besøker Bergen denne sommeren.

Sommeråpen likevel?
Nå får Kirken i Bergen 100 000 kroner i økonomisk støtte fra Bergen kommune, og kan derfor holde delvis åpent.

- Det er veldig flott at kommunen ser verdien av å holde Mariakirken åpen i det som ser ut til å bli nok en koronasommer, sier kirkeverge Asbjørn Vilkensen. Han mottok de gode nyhetene fra kulturbyråd Katrine Nødtvedt, da Bjørgvin pilegrimssenter åpnet på Bryggen denne uken.

Nødtvedt forteller at byrådet i Bergen ønsker å bidra til at en levende by, også om sommeren, både for beboere og besøkende.

- Mariakirken er et viktig monument i byen, både historisk og kulturelt, og derfor tenker vi det er viktig å bidra til at den kan være åpen for de som ønsker å besøke den i sommermånedene. Dette henger også sammen med at vi prøver ut ordningen med regionalt pilegrimssenter, og vi tenker Mariakirken kan være et flott sted å besøke for de som ferdes langs Kystpilegrimsleia! forklarer kulturbyråden.

Byens eldste sognekirke
Mariakirken er byens eldste soknekirke, og samtidig Bergens eldste bevarte bygning. Kirken er bygget en gang på 1100-tallet, mest sannsynlig mellom 1130 og 1170.

Det er Bergen kirkelige fellesråd som er ansvarlig for vedlikeholdet av kirkene i Bergen.

Mariakirken har et praktfullt inventar, som også gjør kirken til en severdighet og turistmagnet. Kirken rommer blant annet et gullforgylt alterskap fra senmiddelalderen, en prekestol fra barokken, foruten annen kirkekunst fra ulike perioder. 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"