Om kirkearkitektur og utsmykning

Under kulturfest i Olsvik kirke kan du få med deg spennende kunstnere og et foredrag med Gunnar Danbolt om moderne kirkearkitektur.

Festivalen er mindre omfattende i år grunnet korona-pandemien, men ønsker velkommen for over 20. år på rad!

Gunnar Danbolt sitt foredrag om moderne kirkearkitektur, går som planlagt onsdag 14. oktober kl. 19 i Olsvik kirke. I tillegg er det utstilling med verk av flotte kunstnere. Les mer om kulturfest her.

Ny type kirkeutsmykning
Danbolt vil fortelle om en ny type utsmykning som kom med moderne kirker. I 1959 ble den første naustkirken bygget i Norge, av arkitekt Erling Viksjø. Den ble reist i naturbetong og fikk en utsmykning av Kai Fjeld som ble sandblåst på skråveggene. Både kirkens form og utsmykning var helt ny – man hadde aldri sett noe lignende tidligere.

I denne kirken ville en tradisjonell altertavle overhodet ikke ha passet inn. Etter dette ble det fra arkitektenes side eksperimentert med en rekke nye kirketyper – foruten naustformen, vifteformer, halvvifteformer osv., og samtidig ble kirken utvidet fra å være en kirkesal til et helt anlegg med menighetssal, kjøkken, rom for ulike aktiviteter, kontorer osv., kort sagt arbeidskirker. Fordi kirkearkitekturen endret seg, og nye byggematerialer ble introdusert, ikke minst betong, måtte også kirkeutsmykningen forandres. Og hvordan denne endringen har vært – fra det abstrakte uttrykk til nye former for figurasjon – vil Danbolt gi en oversikt over.

Velkommen på foredrag, og på utstillingen, som er åpen hele uken 17-20 og fra 14-19 på lørdag 17. oktober. Sjekk ut kunstnerne som stiller ut verk her.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"