Kirkeverge Asbjørn Vilkensen blir pensjonist i høst

- Jeg har fått arbeide med svært kompetente medarbeidere i hele organisasjonen. Det har vært usedvanlig spennende og kjekt, er ordene Vilkensen bruker om tiden i BKF.

Asbjørn Vilkensen fyller 67 år i høst, og vil da bli pensjonist. Når han slutter, gleder han seg til å ha større frihet over egen hverdag til beste for familien og seg selv. Han har også lyst til å vikariere som prest.

- Da jeg tiltrådte for nærmere fem år siden, var det dette perspektivet jeg antydet, at jeg ville stå i stillingen til jeg blir pensjonist. Jeg avslutter oppdraget som kirkeverge i stor takknemlighet til fellesrådet, min ledergruppe og alle ansatte for fem spennende og kjekke år.

Forvalter et godt budskap

Asbjørn Vilkensen kom fra jobben som utenlandssjef i Sjømannskirken, og tok over som kirkeverge etter Kjell Bertel Nyland.  

- Jobben som kirkeverge er spennende, forteller Vilkensen, det er et privilegium å være engasjert i kirkens store oppdrag som forvalter av Guds gode budskap.

- Jeg er gjennom jobben blitt engasjert i virksomhetsområder som var nye for meg – eksempelvis på gravplass- og kirkebyggområdet. Kirkeliv, som er det tredje virksomhetsområdet for fellesrådet, hadde jeg større forutsetninger for å engasjere meg i.

En øvelse i samhandling

Vilkensen mener oppgavene han har fått har krevd gode forberedelser. Han har både fått bruk for all tidligere erfaring i ledelse og samhandling – og samtidig fått utviklet lederkompetansen. Han trekker frem det å legge frem saker i fellesrådet som et eksempel.

- Det er et forum på 27 medlemmer som kan ha til dels sprikende synspunkter på de ulike sakene. Det er et stort styre å forholde seg til. Det har også vært et krevende styre – både jeg og ledergruppen som jeg har med meg i møtene, opplever å være oppe til eksamen i hvert fellesrådsmøte. Et annet eksempel er samhandling med Bergen kommune – det å finne forutsigbare arenaer for møter og fremlegging av de behov kirken i Bergen har – og ikke minst, gjøre kommunen kjent med kirken som en samfunnsbygger i byen, at kirken bidrar til at gode politiske målsettinger blir oppfylt, forklarer kirkevergen.

Kirken har to arbeidsgiverlinjer og er en svært kompleks organisasjon.
- Det stiller krav til å finne løsninger uavhengig av hvem som bestemmer over hva. Det har vært en øvelse i samhandling for at kirken skal fremstå som én organisme, mener Vilkensen.

- Jeg har fått arbeide med svært kompetente medarbeidere i hele organisasjonen. Det er imponerende hva som «produseres» i kirkene våre – bare les den ferske årsmeldingen for 2020.

Vilkensen håper og tror at de tre verdiene til BKF; åpen, frimodig og troverdig, påvirker organisasjonens adferd og beslutninger.

- I forholdet til Bergen kommune bidrar verdiene til gjennomslag for budsjetter og en forståelse av at vi er en troverdig samarbeidspartner. I forholdet til publikum bidrar verdiene positivt til vårt omdømme. Og internt utfordrer verdiene oss i retningsvalg når vi blir fristet til å være mindre åpen om beslutninger og prosesser.

Åpen, troverdig og frimodig

Leder i kirkelig fellesråd i Bergen, Bjørg Sveinall Øgaard, mener kirkevergen har ledet organisasjonen nettopp etter BKFs tre verdier.
- Asbjørn etablerte tidlig disse verdiene da han ble leder. Det har for eksempel vært viktig for ham å holde kontakt med menighetene. Det er der kirkens budskap når menneskene i byen vår gjennom ord og handling. Han har derfor besøkt alle menighetsrådene for å lytte og bli kjent med dem.

Fellesrådslederen trekker også frem måten Vilkensen har tatt vare på og videreutviklet BKF sitt gode forhold til Bergen kommune, både på politisk og administrativt nivå.
- Asbjørn har gjort en veldig god jobb for kirken i Bergen disse årene, med en behagelig, men samtidig uredd lederstil. Han våger å gå inn i endringer, og han jobber målbevisst. Vi har hatt et veldig godt samarbeid, sier Sveinall Øgaard, som var konstituert kirkeverge da Vilkensen ble ansatt i 2016.

- Vi er glade og takknemlig for den måten han har fylt kirkevergerollen, sier Sveinall Øgaard.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"