Miljøtiltak på Møllendal

Fossilbiler byttet med el-sykkel på gravplassene. Både publikum og ansatte gleder seg over renere og stillere grøntområder.

Akasia, selskapet som drifter de 27 gravplassene i Bergen, har nå fått to el-sykler med tilhenger som skal erstatte biler på Møllendal gravplass. Syklene kostet rundt 100.000 kroner per stykk, og ble mulig ved hjelp av en støtteordning i Bergen kommune.

Positiv reaksjon fra publikum

Akasia arbeider blant annet med å holde gravplassene i Bergen velstelte, og håper på å bytte ut flere biler. Mange mennesker benytter seg av de store grøntområdene til å besøke graver, sette seg på en benk eller som en del av en gåtur i området. Da er det fint å kunne oppholde seg i rolige omgivelser.

- For Akasia betyr det mye at vi nå har fått el-sykler. Det er et viktig første skritt på veien mot en mer utslippsfri bil- og maskinpark. At det i tillegg er el-sykler og ikke el-biler oppleves som en enda større verdighet og ro på gravplassene, mener Ingebrigt Norbakken, driftssjef i Akasia. Selskapet er eid av alle soknene i Bergen.

- Jeg har kun fått positive tilbakemeldinger fra besøkende på gravplassene, og også de ansatte er positive til syklene.

- Mer verdig enn biler

Adelin Olsen, som er Akasias distriktsleder på Møllendal, synes syklene er lette å bruke når hun holder på med opprydding og luking på gravplassen. Hun har vært ute og plukket opp kvister etter uværet.

- Den første kommentaren jeg fikk når jeg syklet min første tur med el-sykkelen var: «såå flott at dere har tatt i bruk el-sykler her på denne flotte gravplassen, dette er så mye mer verdig enn biler!», forteller Olsen. Hun gleder seg også over at syklene er stille og mer diskret enn en bil, i tillegg til at de nå kommer til flere steder uten å bruke trillebår. 

- Nå ønsker vi oss flere el-sykler!

Renere luft og harmoni


Gravplassjef Inghild Hareide Hansen. (Arkivfoto: Gyrid Cecilie Nygaard)

Inghild Hareide Hansen, gravplassjef i Bergen kirkelige fellesråd, er også svært glad for syklene.

– Publikums nytte er renere luft, mindre støyforurensning og en mer harmonisk opplevelse generelt, sier Hansen.

– Vi har fått flere kommentarer fra besøkende på kjøring og støy på gravplassen. Dessuten er ikke de eldre gravplassene beregnet for bilkjøring.

Bergen kirkelige fellesråd ble sertifisert som miljøfyrtårn tidligere i år, og satsingen på elektriske kjøretøy er helt i tråd med ønskede miljøtiltak.

- Både vi som kjøper tjenestene, Akasia som leverer, og publikum er enige om at dette er et svært godt tiltak, påpeker gravplassjefen.

 

Takk til BA, som skrev om el-syklene først

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"