Domkirkeakademiet: Harald Herrestahl om musikklivet i krigsårene

Kampen om «Ja, vil elsker» og om bruken av syklubber og musikkandakter for å unngå sensur. Musikkforsker, organist og komponist Harald Herrestahl forteller oss om musikklivet i Oslo under okkupasjonen.

Herresthal skriver:

«Vi satt i dødsskyggens dal, og nå – for en mai! Guds overraskelse er ikke til å fatte.»

Det sa Eivind Berggrav under gudstjenesten på Akershus festning den 17. mai 1945. Som Oslo domkirkes biskop hadde han i krigsårene spilt en sentral rolle i kirkekampen. Denne våren er det 75 år siden kirkeklokkene ringte freden inn, og det skal markeres på forskjellige måter og feires med en jubileumsgudstjeneste den 8. mai 2020.

I krigsårene stod Domkirken i sentrum for flere dramatiske hendelser. Da domprost Johannes Hygen skulle forrette langfredagsgudstjenesten i 1942 som erstatning for Berggrav, som hadde fått taleforbud, marsjerte hirden inn og stilte seg opp i midtgangen. Utenfor kirken stormet hirdmenn mot folkemengden, som sang salmer og fedrelandssanger.

Når domkantor Arild Sandvold øvde orgel, benyttet han anledningen til å høre sendinger fra London på sin radio langt inne og oppe blant pipene i orgelhuset.

Tusenvis av mennesker strømmet til når han og Oslo domkor arrangerte musikkandakter. Etter at motstandsbevegelsen i 1944 hadde oppfordret til full boikott av alle offentlige konserter som kunne tas til inntekt for nazistene, fortsatte Sandvold å invitere «gode nordmenn» til store orgelkonserter uten at NS-biskop Lars Andreas Frøyland ante det.

Den siste gudstjenesten i Domkirken før frigjøringen fant sted i forbindelse med Kristen Samlings årsstevne den 6. mai 1945. Frøyland prekte om kirkens enhet og syntes han så tegn til at «den skjebnesvangre kløft» som skilte de kristne i Norge fra hverandre, var i ferd med å forsvinne. «La oss gå inn for forsoning», sa han. Han kan umulig ha forstått hvor lang tid det ville ta å lege alle sår. Den 8. mai og de følgende ukene ble en både gledens og sorgens tid.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"