Domkirkeakademiet høsten 2020

Denne høsten vil Domkirkeakadmiets samlinger følge og utfylle kirkeåret og domkirkens kalender. Det blir foredrag og introduksjon til ny messemusikk. Alle samlingene er rett etter høymessen i kirkerommet i Oslo domkirke.

Forfatter Ole Robert Sunde vil på Allehelgensdag samtale med Karin Gundersen om hans bok: «Jeg føler meg uvel. En roman om døden.» Marcus André Berg har skrevet ny messemusikk som fremføres på bots- og bønnedag av prest, sanger og doktorgradsstipendiat Mathias Gillebo. Forfatter og kulturformidler Caroline Serck-Hanssen 1. søndag i advent vil ta for seg julens budskap i ikonkunsten.

Gjennom foredrag, samtaler og kulturinnslag ønsker Domkirkeakademiet å stimulere til fordypelse og refleksjon om hva kristen tro er og kan bety for oss i dag. Domkirkeakademiets åpne arrangementer finner sted i Oslo domkirke rundt fem ganger per semester. På grunn av smittevernhensyn vil alle av høstens arrangementer være i kirkerommet etter høymessen. Her har vi god plass til å ta imot 200 gjester. Vel møtt!

 

 

Program høsten 2020

Nyskrevet messe på Bots- og bønnedag
25. oktober, Bots- og bønnedag

Musikk kan utfordre grunnleggende oppfatninger om hva og hvem vi er — og om hva kristendom er. Messen er en av de mest fastlagte «menings-riggene» som finnes i den vestlige kulturen, der liturgien bygger på en ferdig logikk og en dramaturgisk oppbygning. Samtidig er messen alltid ny når den gjøres. Å synge og spille de faste messeleddene, med ny musikk uten å endre tekst, kan få frem dette, og vise hvordan messen både gir og ikke gir mening på samme tid. En åpenhet på denne ambivalensen, og å spille det ut som et viktig element i messen ved at samspillet mellom organist og prest kommer mer frem, kan være en måte å utvikle hva det vil si å gjøre og være i en gudstjeneste, og hvem og hva vi som er der er.

Messen er skrevet av domkantor Marcus André Berg og fremført av prest, doktorgradsstipendiat og sanger Mathias Gillebo, som begge kommer til domkirkeakademiet for å fortelle om den nyskrevne messemusikken.

Moderator: Jonas Lind Asgedom

 

Døden og de døde. En samtale mellom Ole Robert Sunde og Karin Gundersen om hans bok «Jeg føler meg uvel. En roman om døden»
Søndag 1. november, Allehelgensdag

Ole Robert Sunde er en norsk forfatter og lyriker. Han debuterte i 1982 med diktsamlingen Hakk i hæl. I 2007 fikk han Gyldendalprisen for hele sitt forfatterskap. Han ble kåret til vinner av P2-lytternes romanpris for 2017 for Penelope er syk

Moderator: Karin Gundersen

 

AVLYST: Caroline Serck-Hanssen: Inkarnasjonens mysterium – julens budskap i ikonkunsten

29. november, første søndag i advent

Forfatter og kulturformidler Caroline Serck-Hanssen har doktorgrad i kunsthistorie fra Universitetet i Bergen. Hun kan vise til et omfattende faglitterært forfatterskap, der den ortodokse kirkes kunst og historie er ett av hovedtemaene. Serck-Hanssen er også leder av det økumeniske kirkeakademiet Katolsk-ortodokst akademi i Oslo.

Moderator: Nina Hovda Johannesen

 

Åpning av Misjonsuka 2021
Søndag 7. februar 2021

Tema vil bli annonsert.

 

Foto av Oslo domkirke: Munch design

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"