Domkirkeakademiet: Om nyskrevet messe

Den nyskrevede messen, som fremføres i høymessen 25. oktober 2020 på bots- og bønnedag, er skrevet av domkantor Marcus André Berg. Den fremføres av prest, doktorgradsstipendiat og sanger Mathias Gillebo. I Domkirkeakademiet forteller både Berg og Gillebo om sitt arbeid og sine tanker om messen.

Musikk kan utfordre grunnleggende oppfatninger om hva og hvem vi er – og om hva kristendom er. Messen er en av de mest fastlagte «menings-riggene» som finnes i den vestlige kulturen, der liturgien bygger på en ferdig logikk og en dramaturgisk oppbygning.
Samtidig er messen alltid ny når den gjøres. Å synge og spille de faste messeleddene, med ny musikk uten å endre tekst, kan få frem dette, og vise hvordan messen både gir og ikke gir mening på samme tid. En åpenhet på denne ambivalensen, og å spille det ut som et viktig element i messen ved at samspillet mellom organist og prest kommer mer frem, kan være en måte å utvikle hva det vil si å gjøre og være i en gudstjeneste, og hvem og hva vi som er der er.
Messen er skrevet av domkantor Marcus André Berg, som spiller og fremførtes også av prest, doktorgradsstipendiat og sanger Mathias Gillebo, som begge kommer til domkirkeakademiet for å fortelle om den nyskrevne messemusikken. Moderator: Jonas Lind Asgedom.
 
 
Foto av Berg: Finn Folke Thorp
Foto av Gillbo: Maria Halldén

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"