Korset og sommerfugelen - «Krigsropet» om viktige symboler

Last ned og les Frelsesarmeens artikkel, «Korset og sommerfuglen», om korset og andre viktige påskesymboler. Domkirkeprest Valborg Orset Stene forteller om et av verdens aller mest kjente symboler. Over hele verden vil de fleste som ser et kors, umiddelbart forstå at det har med kristen tro å gjøre. Samtidigfinnes det knapt et enklere symbol.

«Da den romerske keiseren Konstantin ble omvendt til kristendommen på begynnelsen av 300-tallet, valgte han nettopp korset som symbol for kristendom. Dermed snudde han det mange tenkte på som skamfullt eller latterlig til å bli et symbol på tro og seier. Konstantin erklærte også religiøs toleranse i hele det romerske riktet, noe som betydde slutten på de voldsomme forfølgelsene av kristne.

Før det kunne ikke kristne bruke tydelige symboler på hva de trodde på, det ville satt dem i livsfare. Isteden brukte de tegn seg imellom som nærmest var et kodespråk. Fisk var et vanlig symbol, det var noe de ganske enkelt kunne bruke uten at det ble lagt merke til. Samtidig hadde det en viktig symbolikk, blant annet ble det forbundet med fiskerne blant Jesu disipler,
og flere av fortellingene om Jesus handler om fiske. I tillegg er bokstavene i det greske ordet for fisk et akronym for Jesus Kristus.»

Les artikkelen ved å følge lenken nederst på siden.

I desember stod artikkelen om «Korset og sommerfugelen» på trykk i Frelsesarmeens magasin «Krigsropet» nr. 12–14.

Tekst: Stine Frimann
Fotoene: Kristianne Marøy

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"