Hallvardskirken

Da Oslo ble et bispesete måtte en samtidig begynne å anlegge en domkirke i byen, og rundt år 1130 sto den første domkirken ferdig.

Da Oslo ble et bispesete måtte en samtidig begynne å anlegge en domkirke i byen, og rundt år 1130 sto den første domkirken ferdig. Oslo var på denne tiden en liten middelalderby og lå i det som i dag er bydelen Gamle Oslo.  Byen besto for det meste av små trehus og midt i byen runget den 66 meter lange steinkirken med navnet etter Oslos skytshelgen: St. Hallvard. Og inni kirken, oppå høyalteret, lå også relikviene etter helgenen i et vakkert utsmykket relikvieskrin.

Hallvardskirken måtte tåle flere branner, men etter at storbrannen i 1624 hadde satt hele byen i flammer blir hverken kirken eller byen den samme igjen. Den dansknorske kongen Christian IV beordrer at byen ikke skal bygges opp igjen. I stedet skal det bygges en ny by, Christiania, som skal bli en festningsby og ligge i le av Akershus festning. Og i 1632 blir det bestemt at det også skal bygges en ny domkirke i den nye byen.

I dag ligger kun ruinene igjen av Oslos første domkirke. Det som en gang var hjertet av middelalderens Oslo, er i dag et travelt veikryss. Men tar du turen til der hvor Bispegata og Oslo gate krysser finner du spor etter middelalderen og Hallvardskirken.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"