Vår Frelsers kirke

Det blir bestemt at den tredje domkirken skal plasseres utenfor bymurene for å ikke komme i konflikt med Christianias militære strategier for forsvar. Bymurene følger det som i dag er Karl Johans gate og kirken oppføres på en knaus der hvor hovedveien kom inn til byen. Dette blir det som er dagens domkirke, den ble innviet i 1697 og fikk navnet Vår Frelsers Kirke. Og til forskjell fra de andre domkirken er denne den første som ikke ligger i hjertet av byen.

 

I og med at Hellige Trefoldighet hadde kostet mer enn planlagt og at det samtidig var under 50 år siden den ble oppført, var det mindre midler som ble brukt på Vår Frelsers kirke. Kirken ble derfor enkelt utformet og lite påkostet. Den hadde tårn, men ikke noe spir. Og det var opp til borgerne selv å stå for interiøret og den innvendige utsmykningen. Det første som kom på plass var altertavlen, prekestolen og døpefonten, dette var gaver fra overklassen. Sammen med orgelfasaden utgjør disse de barokke elementene som vi også har i domkirken i dag.

 På 1850-tallet blir kirken bygget om og får fra nå av ett helt nytt uttrykk. De barokke elementene tas ut og erstattes med nygotiske. Det innvendige taket blir bygget om og får spisse buer, som også kjennetegner det nygotiske. Og tårnet blir hevet, samtidig som det også får spir.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"