Jondalen kirke

Jondalen kirke er en langkirke fra 1882 i Kongsberg kommune, Buskerud fylke. Byggverket er i tre og tømmer og har 150 plasser. Adkomst til stedet er via Rv37.

Jondalen kirke ble bygd i 1882. Kirken ble bygd som en følge av at Jondalen i 1861 ble stadfestet som eget formannskapsdistrikt, med ansvar for kirke og skole. Før den tid hadde Jondalen vært delt i Sandsvær-Jondalen, Gransherad-Jondalen og Flesberg-Jondalen.

Det tok likevel tid før byggingen kom i gang. Først var det hard drakamp om hvor kirken skulle ligge, deretter måtte det velges byggekomite for tredje gang før byggingen kom i gang i 1881 under ledelse av kirkebygger Gudbrand Johnsen fra Nes på Romerike.Kirken ble finansiert ved tilskudd fra staten, Sølvverket ga gratis tømmer og bygdefolket sørget for hogst og transport. I tillegg ble det tatt opp et lån i Oplysningsvæsenets Fond. Kirken ble innviet 11. oktober 1882. Kirkens altertavle kom i 1939, malt av fru sogneprest Gjessing.

Kirkeklokken i Jondalen kirke ble støpt i 1881 ved Bochumer Verien Gusstahlfabrik i Tyskland. En inskripsjon på klokken lyder: "Vaagn op du som sover". Biskopen inviterte i 1955 til et møte med menighetsrådet. Tid og sted var satt, men formannen i rådet kom tilbake og sa at tidspunktet passet dårlig fordi det kom samtidig med fjøsstellet. Man ba derfor om et annet tidspunkt.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"