Kvinnedagen 8. mars

I kirken markeres den internasjonale kvinnedagen i mange av landets gudstjenester. 8. mars har definitivt ikke utspilt sin rolle – kampen for likeverd og mot undertrykking av kvinner pågår og er nødvendig.

I Den norske kirke markeres den internasjonale kvnnedagen på mange ulike måter. 

Kvinnedagen er 8. mars hvert år. 

Blant annet er det vanlig at dagen markeres i gudstjenster landet over.

Historien om Den internasjonale kvinnedagen

Den internasjonale kvinnedagen har sitt opphav i smerte, i skrik og i død. 8. mars 1857 i New York gikk en gruppe kvinner som var ansatt ved en klesfabrikk til streik. Streiken var en protest mot de forferdelige arbeidsforholdene de var underlagt.

Streiken ble sterkt motarbeidet og de 129 kvinnene som var ansatt ved klesfabrikken, ble brent i hjel inne i fabrikken.

I Det internasjonale kvinneåret 1975, gjorde FN 8. mars til Den internasjonale kvinnedagen. 

Hvorfor markeres kvinnedagen i Den norske kirke?

Å feire og marke er å minnes. Å minnes sammen, hendelser som har gjort dypt inntrykk på oss. Dagen marrkeres i kirken for å minne om all den urett som har skjedd og skjer. Vi markerer denne dagen i bønn for å uttrykke vår tro, vårt håp og vårt ansvar for å lytte og til å handle.

– Kampen for likeverd og mot undertrykking av kvinner pågår og er nødvendig, sier lederen i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum.

Hun fortsetter: – Vi vet at seksuell trakassering skjer også i kirken. Også på dette feltet må kirken alltid og utrettelig kjempe for likeverd og mot undertrykking og stå opp for urett.

– I kirken har vi et særlig ansvar for å øke bevisstheten om hersketeknikker generelt i Guds navn, og spesielt om seksuell trakassering og overskridende adferd som legitimeres med skriftord og religiøs autoritet. Det må gjøres et kontinuerlig arbeid for å kunne avsløre usunn teologi, teologi som brukes til å befeste og begrunne overgrep og maktmisbruk.

Se artikkelserien "500 tegn fra 50 kvinner" (2017)

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"