En verden av naboer

– Skal vi få til sosial bærekraft i våre samfunn, trenger vi å lytte til og stå opp for hverandre og samarbeide på tvers av sektorer og ulike religioner og livssyn.

Sitatet kommer fra Einar Tjelle, seksjonsleder for økumenikk og dialog i Kirkerådet i Den norske kirke. Han var en av tre norske representanter som var invitert til et europeisk møte i Malmø med 72 deltakere fra 15 ulike land.

– Våre svenske naboer har tatt et viktig initiativ, med programmet «A world of neighbours», for å spille en konstruktiv rolle i en nordisk og europeisk kontekst preget av mangfold, sier Tjelle.

Initiativet er tatt av den svenske erkebiskopen Antje Jackelèn. Hun har lenge snakket om de fem ødeleggende p-ene i vår tid; populisme, proteksjonisme, polarisering, post-truth og patriarkatet, som ofte griper inn i hverandre og forgifter samfunn.

Hvordan møter vi dette på en konstruktiv måte? Særlig har migrasjon og økt antall flyktninger de siste årene gjort det nødvendig å tenke og handle på nye måter. I følge FN vil tallet på flyktninger og migranter øke drastisk de neste tiårene, ikke minst på grunn av klimaendringene.

– Interreligiøse og interkulturelle møter og samarbeid er den eneste måten å bygge et mangfoldig samfunn på, sier rabbiner Rebecca Lillian fra synagogen i Malmø. Sammen med en lokal imam, kirkefolk, ordfører, og fotfolk viser hun fram en annen side av Malmø enn det som ofte kommer fram i norske nyheter. Her er det mye godt samarbeid og trivsel.

– I Norge har vi lenge arbeidet med dialog mellom religioner og livssyn. Imam Senaid Koblicia fra Muslimsk Dialognettverk, er en sentral kraft i dette, og var også en aktiv deltaker i Malmø-konferansen, sier Einar Tjelle.  – I Mellomkirkelig råd har vi også en prosess som vi har kalt «Frykt ikke»,  hvor vi tenker det er viktig at dialogen går i «begge retninger». Skal vi gå sammen må vi også våge å lytte til den frykten mange har for det ukjente og fremmede, og ikke servere ferdige svar for fort, sier Tjelle.

- Som kirke er gjestfrihet og tillit avgjørende verdier. Vi må rett og slett ta aktive valg for at vår verden skal bli en verden av naboer og ikke fiender. Og i dette arbeidet er lydhørhet for sårbarhet og ulike stemmer, og en aktiv samhandling på tvers av sektorer, erfaringer og tro avgjørende, sier Tjelle.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"