Den primære begrunnelsen for et samisk ungdomsarbeid i Den norske kirke er samiske ungdommers egne behov. En satsning på samisk ungdomsarbeid er samtidig viktig også i et større rekrutteringsperspektiv. Et overordnet mål for samisk ungdomsarbeid i Den norske kirke er:
- at identitet, språk og kristent fellesskap blant samisk ungdom styrkes,
- at unges deltagelse i og medansvar for samisk kirkeliv videreutvikles, og
- at det i større grad gis rom for unges kluturuttykk i samisk kirkeliv.
I et samisk perspektiv er det dessuten viktig at ungdomsarbeid skjer i et flergenerasjonsperspektiv.
Strategiplan for samisk kirkeliv setter noen viktige rammer for hva ungdomsarbeidet skal innehold, samt en viss målstyring. Et av målene har vært å få i gang samlingsbasert tilbud. Dette kan du lese mer om på siden som heter Ungdomshelg.
Dette står det i Strategiplan for samisk kirkeliv om samiske ungdomssamlinger, som ungdomshelgene er et eksempel på:
"Fordi samer bor spredt og det bare er et fåtall samer som bor i samiske majoritetssamfunn, har man satset på landsdekkende ungdomssamlinger. Her er det fokus på felleskap, identitet og åndelig
vekst."
Samisk ungdomsutvalg, SUNG, var i etableringsfase i 2015-2016. Ungdommene selv har vært med på, ut fra strategiplanen, å sette noen rammer for utvalget. Strategiplanen (2019-2027) sier følgende om ungdomsdemokratiet:
"Samiske ungdommer over 15 år har rett til å delta i kirkedemokratiet. Samisk ungdomsutvalg (SUNG) et rådgivende ungdomsorgan på nasjonalt nivå. (...)
SUNG bistår Samisk kirkeråd med innspill til saker og høringer, i tillegg til å ha selvstendige roller knyttet til samarbeid med andre organer, blant annet med søsterorganet Utvalg for ungdomsspørsmål (UFUNG). (...)
Samiske ungdommer har også en plass i Den norske kirkes ungdomsdemokrati gjennom at de deltar i bispedømmenes ungdomsting. Der velges det samisk delegat fra bispedømmene til
Ungdommenes kirkemøte.