Kirkelig markering – samenes nasjonaldag

Samenes nasjonaldag er 6. februar. I Den norske kirke er det et mål at samenes nasjonaldag markeres i alle menigheter, både i gudstjenesten og i trosopplæringen. Hvordan feirer du samenes nasjonaldag?

Om 6. februar

Samenes nasjonaldag er felles for alle samer i Russland, Finland, Sverige og Norge. Den norske kirke feirer også samisk nasjonaldag og står sammen med den verdensvide kirke i arbeidet med å løfte urfolks verdighet, livsvilkår og rettigheter. Dette er motivert i kirkens eget tros- og verdigrunnlag.

Bakgrunnen for datoen er at det første samiske landsmøtet ble åpnet den sjette februar 1917 i Metodistkirken i Trondheim. Den 15. samekonferansen i Helsinki besluttet i juni 1992 at nasjonaldagen skulle være den 6. februar. Samenes nasjonaldag ble feiret første gang i 1993.

Markering i Den norske kirke

Målet er at samenes nasjonaldag markeres i alle menigheter. Hvordan det markeres varierer fra sted til sted. I uke 6 i 2020 kommer det noen fortellinger om hvordan samenes nasjonaldag og samisk uke feires på ulike steder på kirken.no. Kom gjerne med tips!

Det finnes sameforeninger og samiske foreldrenettverk de fleste steder i landet. De kan kontaktes for å søke kontakt med noen som vil være med og samarbeide om å markere dagen. Mange steder deltar også kommunen. Det viktigste er at den enkelte menighet finner sin måte å gjøre denne markeringen på.

Man kan ha egen gudstjeneste som en markering på selve dagen, eller på søndagen før eller etter 6. februar. Vi har oppdatert ressursdokumentet som kan brukes i en slik gudstjeneste, med tekstrekke for dagen, tekstrefleksjon, forbønn, dagens bønn, liturgiledd på norsk og samisk og salmeforslag fra Norsk salmebok 2013. (Se dokument "Kirkelig markering ..." nederst på siden)

Dersom du trenger å øve på samisk uttale, finnes det liturgi-lydfiler du kan lytte til. Når det gjelder salmene, finnes opptak av alle salmer i Norsk salmebok 2013 på nrk.no. Søk på salmens navn i søkefeltet på nrk.no eller bla deg gjennom episodene til Salmeboka minutt for minutt.

Samisk kirkeråd har også laget et ressurshefte for 6. februar  med forslag til hvordan man kan markere dagen sammen med barn og unge - både i gudstjenesten og i trosopplæringen. Heftet gir en generell oversikt over bakgrunn for dagen og hva man kan gjøre på ulike alderstrinn - blant annet salmeforslag og aktuelle filmer.

På Ressursbanken kom det i uke 4 (2020) veiledning til ulike aktiviteter som kan passe inn i markeringen av samenes nasjonaldag. Disse er såpass konkret forklart at de kan brukes også om man (ennå) har begrenset med samisk språk- og kulturkunnskap. 

Kontaktinformasjon for Sámi girkoráđđi - Sáme girkoráde - Saemien gærhkoeraerie - Samisk kirkeråd

Besøksadresse:
Stakkevollveien 41
9010 Tromsø

 

 

 

Postadresse:
Samisk kirkeråd
Postboks 799 Sentrum
0106 Oslo
E-post: post.kirkeradet@kirken.no

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"