Lahkoe biejine – til lykke med dagen !
Læhkoe saemiej åålmegebiejjine!
Kjære alle sammen: så fint å få være sammen med dere på gudstjenesten på Samenes Nasjonaldag her i Røros-kirka!
Mange har tatt på seg sin gapta, kofte, for å feire den samiske nasjonaldagen. Vi har heist det samiske flagget, og feirer Saemie, nasjonen som strekker seg over de fire landene i nord: Vi som ikke bærer kofte, kan også være med: Alle vi som bor i dette området kan ta del i felles feiring. Og vi trenger å stå sammen.
Røros kirke på Samenes nasjonaldag 6.februar 2024. Foto: Mona Dyrøy
Den kristne troen har ulike uttrykk fra sted til sted, fra kultur til kultur. Også slik har vi skatter vi kan dele med hverandre. Da Gud kom til vår jord - til oss – da Jesus ble født, kom han som et sårbart menneskebarn: vevd i et morsliv på samme vis som oss; hver gang et under og et mysterium. Gud gikk inn i menneskenes liv, slik det er. Han ble født i en spesiell kultur, med tro, skikker og språk som hørte til der. Også slik viser det som vi kaller inkarnasjonen, at Gud ble menneske – at enhver kultur og ethvert språk har en forbindelse til vår Skaper, som ga oss gaven å være skapt i Guds bilde: språket og språkene er en del av det. Pinsedagens under hvor alle forstod hverandre, utslettet ikke språkenes egenart, men bygde bro mellom dem . Gud går inn ii menneskenes liv: slik de er. Ethvert menneske har den samme verdi, og den samme Gud har gjort hvert menneske til sitt.
Koret Soul children sang under festgudstjenesten i Røros kirke. Foto: Rutt-Karin Engzelius
Jeg har med meg en del av den teksten som hører med dag i sted: fra et brev som gikk mellom venner:
« 8.Til slutt, søsken: Alt som er sant og edelt, rett og rent, alt som er verdt å elske og akte, alt som er til glede og alt som fortjener ros, legg vinn på det! 9. Og alt dere har lært og tatt imot, sett og hørt hos meg, gjør alt dette! Så skal fredens Gud være med dere» (Paulus’ brev til filipperne, kap. 4)
Vi får satt opp for oss oppfordring og idealer om hva som er den rette vei. Paulus legger vekt på å ta vare på det som er sett og hørt: det er et forsvar for de gode tradisjoner, for det som er overlevert gjennom generasjoner, og taler sitt stille språk gjennom våre handlinger, forestillinger og skikker.
Biskop Herborg Finnset, kirkevert Mona Dyrøy og sokneprest Harald Hauge. Foto: Mona Dyrøy
Ta vare på det gode som du har fått overlevert, sett pris på det som Gud har gitt deg gjennom din kultur og din arv! Her på denne jorda hvor også Jesus har satt sine føtter, kan vi i vår ferd i skaperverket , som en gang hørte Guds stemme som sa « Bli lys!» - ferdes med oppmerksomhet og lydhørhet.
Og for et løfte!: Så skal fredens Gud være med dere. Freden følger i fotefarene til de som løfter opp menneskets verdighet, som reiser seg mot uretten, som lar det gode få råde mellom oss.
Nasjonaldagsfeiring er tida for store tanker. La oss blankpusse det som er godt og rett, og vandre sammen på rettferdighets veier.