- Det var veldig ålreit. Vi hadde menighetsrådsmøte samme dag, og vi satt samlet i innspillsmøtet. Alle var glade for at vi fikk mulighet til å komme med våre meninger.
Leder i Nidaros bispedømmeråd, Brit Skjelbred, åpnet møtet, som ble ledet av stiftsdirektør Steinar Skomedal. Avdelingsdirektør ved juridisk avdeling i Kirkerådet, Torbjørn Backer Hjorthaug, ga deretter menighetsrådene en innføring i sakskomplekset og den framlagte anbefalingen fra Kirkerådet. Kirkemøtet skal i slutten av september ta stilling til forslaget fra Kirkerådet om en ny kirkelig organisering.
- Vi hadde drøftet høringsdokumentet, og vi fikk tilsendt bakgrunnsinformasjon fra bispedømmerådet i forkant og kunne derfor forberede oss noe til møtet, fortsetter han.
Kirkerådets anbefalinger
Kirkerådet har kommet med følgende anbefaling til Kirkemøtet, som de ønsker at det skal fattes et prinsippvedtak om.
- Kirkemøtet ber Kirkerådet fremme en eller flere saker til Kirkemøtet om konkrete endringer i kirkeordningen eller øvrig regelverk, som bygger på følgende modelluavhengige elementer eller føringer:
- Menighetsrådets rolle skal styrkes, herunder ved tilsettinger.
- Biskopens tilsyn skal styrkes og ledelsen tydeliggjøres, uten at biskopen skal utøve arbeidsgivers styringsrett på samme måte som i dag.
- Ansvaret til folkevalgte styringsorganer og deres valgte ledere i Den norske kirke tydeliggjøres og rammevilkårene styrkes.
- Bispedømmerådets rolle som strategisk lederorgan i bispedømmet skal styrkes.
- Ledelse i kirken utredes nærmere og høres før ny behandling i Kirkemøtet. Det må blant annet utredes hvordan prostens kirkefaglige ledelse utøves i samarbeid med biskopen, fellesrådet og i forhold til kirkefaglig ledelse i soknet.
- I det videre arbeidet skal det utarbeides felles rammeverk, strategier, politikk og systemer for å legge til rette for enhetlig og effektiv forvaltning og sammenheng i hele trossamfunnet. Dette omfatter f.eks. felles personalreglement for hele trossamfunnet, et reglement for biskopenes visitaser og et system for konflikthåndtering.
- Prestetjenesten må fortsatt organiseres i enheter under prostens ledelse, og i mange tilfeller i enheter som er større enn dagens fellesrådsområder.
- Samisk kirkeliv skal styrkes.
- Lederen av Den norske kirkes ungdomsutvalg skal være medlem av Kirkemøtet.
2. Kirkemøtet går inn for modell 3 med samlet og samordnet utøvelse av arbeidsgiverfunksjoner, men der rettssubjektet Den norske kirke fortsatt er arbeidsgiver for prestene.
Drøfting
Benestad forteller at de i tillegg til et innspill i møtet skal komme med et skriftlig innspill til Nidaros bispedømmeråd. Bispedømmerådet i Nidaros skal ha møte 15. september hvor de skal forberede seg til Kirkemøtet.
- Vi hadde jobbet grundig med høringsdokumentet i forkant av møtet, men vi kommer også med et skriftlig innspill.
Han forteller at de ble overrasket over deler av innstillingen fra Kirkerådet.
- Vi ble overrasket over den alternative arbeidsgiverlinjen. Vi mener det er rettssubjektet som skal være arbeidsgiver. Vi tenker at dette må det bli en prosess på, men vi mener også det er mye bra i innstillingen.
Han forteller at de er opptatt av biskopens rolle og bispedømmets rolle ikke skal bli svekket.
- Vi synes det er mye bra, og det er bra at menighetsrådenes rolle skal styrkes. Men det er ikke ønskelig at biskop og bispedømmet skal miste sin styringsrett.
Benstad ønsker ikke å spå utfallet på Kirkemøtet.
- Det aner jeg ikke hvordan kommer til å gå. Det er vel enighet om at det er vanskelig å spå resultatet.
Første digitale møte
Stiftsdirektør Steinar Skomedal er også fornøyd etter denne ukens møte.
- Det er veldig nyttig for Nidaros bispedømmeråd å få innspill fra menighetsrådene. Disse innspillene tar bispedømmerådet med seg inn i forberedelsene til Kirkemøtet.
Han forteller at dette var første gang et digitalt møte med alle menighetsråd i Nidaros har blitt gjennomført.
- Det var om lag 50 deltakere, og jeg fikk inntrykk av at dette også var et nyttig møte for de som deltok. Det var en del spørsmål og usikkerhet knyttet til den skisserte løsningen fra Kirkerådet. Det er også mye som ikke er avklart i denne løsningen, utdyper Skomedal.
Flere møter
Nidaros bispedømmeråd har gjennomført flere møter med ulike aktører for å være best mulig forberedt til møtet.
- Bispedømmerådet har også hatt møter med fellesrådene og kirkeverger for å være best mulig forberedt, og nå hadde rådet møte med menighetsrådene. Det er viktig for oss å ha en god dialog med lokalkirken.