- Det kjennes veldig bra. Veldig godt, sier hovedpersonen selv rett etter at hun er blitt døpt av sokneprest i Bakklandet og Lademoen sokn, Stein Ellinggard.
Pilegrimsfølget på syv har vandret sammen fra Stiklestad. Det er en humørfylt gjeng som nå står og nyter sola utenfor Lademoen kirke. At de kun har kjent hverandre en liten uke, er nesten ikke til å tro. For hovedpersonen selv var det et perfekt tidspunkt å døpe seg på.
- Det passet så fint at vi kunne få til dette her i Trondheim nå, etter alt vi har opplevd de siste dagene sammen. Perfekt anledning, sier Rigmor.
Hun forteller at hun har hatt lyst til å døpe seg lenge.
- Jeg har tenkt på dette lenge, men jeg ville ikke ha så mye oppstyr rundt dåpen. Da jeg hørte om drop in-dåp i fjor tenkte jeg at dette skal jeg gjøre ved første anledning, sier hun.
Fikk fadder-spørsmål ved frokostbordet
Rundt henne står pilegrimsfølget, smilende, men også med en liten tåre i øyekroken hos et par av de. Kanskje ikke så rart. De to fadderne Janne Sollie og Rikarda Marie Grønnvoll Svensen ante ingenting før de fikk spørsmålet til frokosten noen timer tidligere denne dagen.
- Jeg er fadder til ganske mange, men ikke på den her måten. Det er utrolig stort og veldig spesielt. Veldig fint, sier Janne Sollie.
Og på spørsmål om hvordan pilegrimsturen fra Stiklestad til Trondheim har vært, er det et unisont svar fra hele gjengen. De er alle skjønt enige om at dette har vært en stor opplevelse.
- Turen har vært utrolig bra. Vi har kost oss masse, sier Rigmor Aud.
Fornøyde pilegrimer med dåpsbarnet i midten. Fra venstre: Randi, Marlis, Janne (fadder), Rigmor, Rikarda (fadder), Solvor og Ronald. Foto: Yngvil Bjellaanes
Mer personlig dåp
Drop in-dåpen er en del av Olavsfest. Inne i Lademoen kirke er noen av bordene dekket med kaffekopper og kakefat. Kapellan Kristina Bjåstad har akkurat døpt en liten baby, og nå sitter hun rundt et av bordene sammen med flere fra menigheten. Alle har de bidratt til å gjennomføre drop in-dåpen denne Olsok-fredagen. Så hvilke tilbakemelinger får de fra dåpsfamiliene på denne relativt nye formen for dåp?
- Det er nok sånn at hadde det ikke vært for drop in- dåp, hadde de kanskje ikke døpt seg. Mange føler på et ubehag, de føler seg på utstilling med den tradisjonelle dåpen, sier Bjåstad.
Det nikkes bekreftende rundt bordet.
- Dåpsfamiliene har jo en veldig fremtredene plass under gudstjenesten. Det blir rett og slett for offentlig og stort for mange. Også ser vi at færre kjenner seg igjen i gudstjeneten og liturgien, så jeg tror vi må tilby mer private samlinger, som drop in-dåp. De blir mer persnlig tilrettelagt, sier Ellinggard.
Først ut i Norge
Soknepresten var den første som arrangerte drop in-dåp i Norge tilbake i 2016, også da i Lademoen kirke. Ideen hentet han fra Sverige og Svenska kyrkan.
- Svenskene tok tak i de synkende dåpstallene, blant annet ved å arrangere drop in-dåp. Vi ser jo det samme her i Norge. Dåpstallene er synkende, så vi er nødt til å tenke anderledes, sier Ellingard som ifjor mottok Olavsstipendet for prosjektet «Frelst i en fei? - en kritisk undersøkelse omkring bruken av drop-in dåp fra 2016-1019».
Det kom ingen flere innom for å døpe seg denne fredagen, men det er en godt fornøyd gjeng som nå pakker sammen, og Den norske kirke har fått to nye medlemmer; Et spebarn og en pilegrim.