Folk er opptatt av korona-situasjonen for tiden. Og de forbereder seg på julefeiringen.
Sist lørdag ble mange påmint en annen situasjon som preger trossøsken mange steder i verden. 83 % av verdens befolkning lever i land der de risikerer store begrensninger på muligheten til å fritt utøve sin tro.
Et tredvetalls personer dannet en fakkelborg nedover gågata. Hver av dem bar en fakkel og en informasjonsplakat om religiøs forfølgelse. Det er de mange som opplever trakassering og forfølgelse på grunn av sin kristne tro som var hovedfokuset for markeringen.
260 millioner kristne (12 % av verdens kristne) er utsatt for forfølgelse av ulik art.
Det er tre faser i religiøs forfølgelse:
- Desinformasjon – løgner og stereotypier i f.eks. media, undervisningsmateriell eller måten myndighetspersoner omtaler tros-minoriteter på. Rykter, fordommer og fiendtlig innstilling i befolkningen bidrar til å rettferdiggjøre diskriminering.
- Diskriminering – i forhold til lovgivning, offentlige tjenester, sysselsetting, utdanning og regulering av familieforhold.
- Voldelig forfølgelse – trusler om eller voldshandlinger mot en person eller en persons eiendeler på grunn av hans eller hennes religiøse tilknytning, f.eks. fengsling, tortur, fysisk trakassering, fordrivelse eller fysiske angrep.
I fjor ble 3000 kristne drept på grunn av sin kristne tro.
Bak markeringen sto Nidaros bispedømmeråd, Stefanusalliansen, Åpne Dører og Trondheim Kristne Råd.