- Flyktningene i Levanger har i hovedsak blitt hentet til Norge av Nordic Mission, som har arbeidet i Ukraina i en årrekke. Det gjør dem til en samlet gruppe, og lette å nå for oss, forteller hun.
Før den første gruppa med flyktninger kom til Norge holdt Levanger Kristne Råd et møte.
- Da ble det bestemt at vi skulle støtte og hjelpe til med å legge til rette for dem i møte med det norske samfunnet. Vi samkjører oss, planlegger og gjennomfører oppgavene alt etter hvilken kapasitet vi har.
I det første møtet var kommunen, frivillige organisasjoner og menigheter.
Behov
Til nå har det kommet ca. 80 ukrainske flyktninger til Levanger. Til sammen skal byen ta imot 170 flyktninger. Dios forteller at de legger til rette for aktiviteter for voksne og barn.
- Vi har samlet inn alt fra fotballer til trampoliner. I tillegg kan flyktningene bruke Fokus- bygget i Skogn en gang i uka til ulike aktiviteter. Vi har også samlet inn klær, men vi erfarer at det er behov for grundig organisering av denne typen innsamling, fordi det krever mye lagringsplass. Vi ber nå derfor bare om akkurat det vi trenger, gjennom for eksempel Facebook.
De organiserer også en vaktordning ved senteret der flyktningene bor.
- Vi har frivillige som går i en vaktordning ved senteret. Det er veldig nyttig for flyktningene, dersom noe skulle skje. De kan for eksempel hjelpe til med å ta telefoner til legevakt, fortsetter Dios.
Til sammen har de 15-20 frivillige som hjelper til på ulike måter.
Norsk-kurs og samtaler
De har også holdt et enkelt norsk-kurs for flyktningene.
- Og da fikk vi veldig god respons. De skal også få kurs av kommunen, men flyktningene var veldig fornøyde med å få lære litt norsk.
De har ikke satt i gang samtaletilbud for flyktningene.
- Det har både med de språklige utfordringene å gjøre, men det er også kulturelt betinget. Vi venter litt og ser hvordan behovene utvikler seg. Flyktningene må få lande litt.
Givende
Levanger menighet har også økt stillingsprosenten til Dios med 55 prosent etter at flyktningene kom til byen.
- Jeg har nå en 80 prosent stilling, og jobben er veldig givende.
Flyktningene er veldig glade for den hjelpe de får.
- De er takknemlige og glade, selv om de er trøtte og slitne på grunn av det de har opplevd.
Les mer: Krigen i Ukraina