Denne søndagskvelden er «Forum for åndelig veiledning i Nidaros» samlet i Strindheim kirke for oppstart av «Retreat i hverdagen».
- Retreat i hverdagen gir hver enkelt en mulighet til å be og få åndelig veiledning gjennom fire dager i en helt vanlig uke. Du jobber og lever et vanlig hverdagsliv, men setter av tid til bønn og meditasjon disse fire dagene, forteller Aalstad.
Deltakerne, som blir kalt pilegrimer, får hver sin medvandrer, som de samtaler med om sine opplevelser og tanker gjennom disse fire dagene.
- Vi hadde en introduksjonsdag i går her i kirken. Et møte for å fortelle om hva dette er, for å ufarliggjøre det.
Leder arbeidet
Aalstad har vært med i retreat-virksomheten i Nidaros i mer enn 10 år, og med i selve forumet i fire år, hvor hun har ledet arbeidet med «Retreat i hverdagen».
- I denne omgangen har vi 17 påmeldte, og vi pleier å ligge rundt det antallet.
Hun forteller at det er opp til hver enkelt å bestemme tematikken i samtalene med den åndelige veilederen.
- Det er en mulighet til å søke stillhet og utforske nye impulser. Du bestemmer selv hvordan du vil forme samtalene. Vi opplever at det kan sette i gang prosesser hos den enkelte. Det fører til at flere fortsetter i åndelig veiledning etter retreatene.
Les mer: Retreat i Nidaros
Råd
Etter forberedelsesmøtet kommer pilegrimene. De samles rundt et bord sammen med de åndelige veilederne. De får gode råd og informasjon av diakon i Strindheim, Sølvi Rise.
- Sett av litt tid til å være sammen med Gud. En halvtime i stillhet og bønn eller til bibelmeditasjon. I møte med din åndelige veileder kan du snakke om hva du opplever i bønnestunden eller hva som berører deg i hverdagen, sier Rise.
Hun har også noen gode råd til deltakerne.
- Disse fire dagene er til for dere. Det er kanskje ikke denne uken dere skal gå på kino eller ha for mange planer. Jeg vil anbefale dere å ha rolige dager. Hvil dere og tenk på det som er viktig for dere. Noen velger å skjerme seg fra nyheter, andre sitter og nyter stillheten i sola, fortsetter Rise.
Rise opplyser også deltakerne om at alle samtaler er taushetsbelagte, og at kirkerommet er åpent for dem som ønsker å bruke det gjennom hverdagsretreaten.
Bibeltekst
Deltakerne kan også ta utgangspunkt i en bibeltekst de får lest opp på oppstartskvelden. Sokneprest i Strindheim kirke, Børre Rindal, leser opp bibelteksten for denne hverdagsretreaten. Han har valgt ut en tekst i Johannesevangeliet (20.kap, 11-18). Teksten handler om Maria Magdalena ved graven til Jesus.
Jesus viser seg for Maria Magdalena
11 Men Maria sto like utenfor graven og gråt. Gråtende bøyde hun seg fram og så inn i graven. 12 Da fikk hun se to hvitkledde engler sitte der Jesu kropp hadde ligget, en ved hodet og en ved føttene. 13 «Hvorfor gråter du, kvinne?» spurte de. Hun svarte: «De har tatt Herren min bort, og jeg vet ikke hvor de har lagt ham.» 14 I det samme snudde hun seg og så Jesus stå der, men hun skjønte ikke at det var han. 15 «Hvorfor gråter du, kvinne?» spør Jesus. «Hvem leter du etter?» Hun trodde at det var gartneren, og sa til ham: «Herre, hvis du har tatt ham bort, så si meg hvor du har lagt ham, så skal jeg ta ham med meg.» 16 «Maria», sa Jesus. Da snudde hun seg og sa til ham på hebraisk: «Rabbuni» – det betyr mester. 17 Jesus sier til henne: «Rør meg ikke, for jeg har ennå ikke steget opp til Far. Men gå til mine brødre og si til dem at jeg stiger opp til ham som er min Far og Far for dere, min Gud og deres Gud.»
18 Da gikk Maria Magdalena av sted og sa til disiplene: «Jeg har sett Herren!» Og hun fortalte hva han hadde sagt til henne.
(kilde: bibel.no)
Forventningsavklaring
Rindal leser deler av teksten og gir forsamlingen mulighet til å tenke i noen minutter. Deretter leser han videre. Han repeterer noen av spørsmålene og ordene i teksten.
- Hvem leter du etter? Hva gråter du for?
Etter at han har lest ferdig skal deltakerne møte sin åndelige veileder for å avklare forventninger.
- Da kan dere avklare hvordan dere skal møtes, og hva dere ønsker i hverdagsretreaten, avslutter diakon Sølvi Rise.
Les mer: Retreat: Stille dag ved elvebredden