- Jeg kaller det «hjemlengsel». Mange brikker falt på plass da jeg valgte presteyrket, forteller Jørstad.
I ungdommen var ikke presteyrket noe hun vurderte. Hun valgte helse- og sosialfag på videregående skole.
- Jeg valgt helse-og sosialfag, deretter økonomi og administrasjon. Det førte til jobb med pasientreiser og saksbehandling, men jeg har hele tiden visst at jeg skulle noe annet.
Teologi
Men en samtale med en prest, som 30-åring, gjorde at hun kom i gang med teologistudiet.
- Jeg snakket med en prest i en alder av 30 år. Han fortalte meg om mulighetene for veien videre, og veien gikk først til Nord Universitet og Krle for lærere, så ballet det på seg og her sitter jeg nå ferdig som prest.
Janne Grete Jørstad var prestevikar i fire år før hun ble ordinert.
Prestekall
Hun mener uttrykket prestekall snakkes for lite om.
- Vi snakker lite om «prestekall» under utdanningen, jeg vet ikke hvorfor. Begrepet er fremmed for min del, jeg kaller det heller «hjemlengsel». Jeg har funnet roen og kommet hjem. Den følelsen sitter i magen og i hodet. Det er en underlig følelse og bekreftelse, utdyper hun.
Hun tilhørte ikke et kristent miljø som barn og ungdom.
- Jeg var et underlig barn, som interesserte med for gamle salmebøker og billedbibler. Familien min tilhørte ikke et kristent miljø, men de riktige brikkene falt likevel på plass undervegs. I ettertid ser jeg at konfirmasjonstiden var avgjørende.
Og hun beskriver konfirmasjonspresten som fantastisk.
- Da var Egil Moen konfirmasjonspresten min, en fantastisk mann. Det var nok avgjørende, han så oss ungdommer og var en god representant både for yrket og for kirka.
Fabelaktig
Hun synes hun har et fabelaktig yrke.
- Jeg var prestevikar i fire år før jeg ble ordinert som prest. I så måte tyvstartet jeg litt. Det å møte mennesker i ulike livsfaser gjennom gravferd, dåp, konfirmasjon og vigsel viser hvor variert presteyrket er. Det gir nye perspektiv og jeg kunne ikke tenkt meg en annen jobb. Den er fabelaktig, og ingen dag er lik.
Og gudstjenestene er bare en liten del av jobben.
- Vi har verdens fineste jobb, som er givende og meningsfull. Gudstjenestene er veldig fine, og utgjør menighetens pulsslag, selv om de er en forholdsvis liten del av det varierte prestehverdagen. Noen tror kanskje vi bare jobber på søndag.
Krevende
Men noen uker kan også være krevende.
- Det kan ta litt tid å omstille seg til fredagstacoen etter en uke med flere gravferder. Det er viktig å huske å ta vare på seg selv. I vårt område er vi gode på å støtte hverandre og å se hverandre. I tillegg har vi jevnlig arbeidsveiledning som oppleves som et nyttig forum å dele utfordringer og erfaringer i.
Alstadhaug kirke
Jørstad ble ordinert i Alstadhaug kirke i august 2021 av biskop Herborg Finnset, og her jobber hun nå som sokneprest i Alstadhaug.
- Det er spennende å jobbe som prest i Stiklestad prosti og Alstadhaug sokn. Det er historisk spennende å jobbe her, og jeg har selv hatt mulighet til å fordype meg i historien rundt Olav den hellige gjennom studier ved historievitenskapslinja i Tromsø.
Jørstad studerte teologi på fulltid samtidig som hun jobbet.
- Det er flere veier inn i yrket enn fulltidsstudium. Det er det viktig å understreke, min vei inn i dette er ikke den eneste. Det kan være mye å balansere i en hverdag med studier og jobb, men veien opplevdes veldig givende, avslutter Jørstad.