- Vi skulle egentlig reise nedover vinteren 2020, men så kom koronapandemien. Jeg var i Jordan i tre uker for å forberede oppholdet vårt og måtte da reise hjem ettersom verden var i ferd med å stenge ned, forteller Knut Kittelsaa.
Kittelsaa har jobbet som sokneprest i 42 år før han pensjonerte seg, mens Anna Kittelsaa har jobbet som forsker ved NTNU Samfunnsforskning i mange år. Knut og Anna ble spurt av Nidaros bispedømmeråd på vegner av Mellomkirkelig Råd om å være vertskap i kirken "Bethany Beyond Jordan", som er en del av Den evangelisk- lutherske kirke i Jordan og det hellige land (ELCJHL).
- Vi ble veldig overrasket. Det var det siste vi hadde forventet, men veldig gøy å bli spurt.
Oppholdet deres skal vare fra 10. mai og ut november.
- Men vi skal hjem i sommer. Da blir det opp mot 50 grader i området, og da er det best å være hjemme.
Tidligere sokneprest Knut Kittelsaa døper et barn ved Jesu dåpssted under sitt opphold i Jordan i 2020.
Bosted
Knut og Anna synes det er spesielt å skulle bo på et sted som betyr så mye religionshistorisk.
- Det er spesielt å skulle bo på et sted knytta så håndfast til bibelen. Det er det eneste stedet utenfor Israels grenser i dag med den tilknytningen.
Og de er de eneste som skal bo på kirkeområdet.
- Det var noe vi tenkte på før vi takket ja. Det blir litt som å være aleine på hytta, og det skal gå fint. Vi bor trygt inne på selve området. Men det er ikke anbefalt å gå kveldsturer ute, fordi det er ville dyr i området, som jakter om natten.
Dersom de ønsker å være sosiale kan de ta en kjøretur til menigheten i Amman.
- Det er en god times kjøretur opp til Amman, så det får vi gjøre av og til.
Det er også presten i Amman, Imad Haddad, som er Knuts nærmeste foresatte.
Bethany Beyond Jordan. Kirken hvor Knut og Anna Kittelsaa skal være vertskap.
Andre kirker
Det er andre kirker i området rundt Den evangelisk-lutherske kirken.
- Det er en katolsk kirke under bygging. I tillegg er det en russisk-ortodoks kirke i området. De driver det eneste gjestehuset utenfor området. Det blir en av våre oppgaver å finne ut hvordan vi skal forholde oss til dem nå med konflikten i Ukraina. En gresk-ortodoks kirke har også butikk, museum og et lite kloster på stedet.
Pilegrimer
På dagtid skal de begge være tilgjengelige og behjelpelige for pilegrimene som kommer innom for å besøke kirken og Jesu dåpssted.
- Våre arbeidsoppgaver blir formet alt etter hva folk spør om. Vi forventer at vi får grupper med besøkende, og vi legger opp til et tre timers langt stopp for de gruppene som kommer, som inkluderer en vandring med historisk gjennomgang, besøk til Jesu dåpssted og Jordanelven, samt en gudstjeneste i kirken, forteller de.
Dåpspåminnelse
Gruppene kommer gjennom ulike reiseselskap, men de kan også komme enkeltvis.
- Vi skal, som sagt, gi dem bistand og guiding på stedet, men det kan også handle om å sette troen i relasjon til stedet vi er på. Noen ønsker for eksempel en dåpspåminnelse. Det kan vi få en forespørsel om via guidene, utdyper Knut.
Det er egne dåpsanlegg i området, men enkelte ønsker også en dåpspåminnelse ved neddykking i elva.
- Det finnes også en døpefont ved elva. Jeg har ikke vært med på dåp ved neddykking, men jeg har døpt et barn ved elva, forteller Knut.
Det er også vanlig at flere ønsker å delta i en gudstjeneste, mens de er på besøk til dåpsstedet.
- I 2020 holdt jeg vel fire til seks gudstjenester. Foreløpig vet vi at vi har en gruppe, som kommer på besøk, frem til sommeren. Det blir spennende å se hvordan turiststrømmen blir.
Jesu dåpssted ved Jordaneleven.
Fakta:
- Den norske kirke er sammen med lutherske kirker i Norden, Tyskland og USA med i et partnersamarbeid med ELCJHL.
- ELCJHL har seks menigheter som ligger i Jordan, på Vestbredden og i Jerusalem. Menighetene holder til i Amman, Beit Jala, Betlehem, Beit Sahour, Ramallah og Jerusalem.
- Kirken driver fire skoler og fire utdanningsprogram, og den driver diakonal virksomhet blant palestinerne.
- ELCJHL driver også en kirke på Jesu dåpssted, Bethany Beyond Jordan, for å betjene pilegrimer som kommer dit.