- Vi har i lang tid satset stort på julegudstjenesten i Levanger, med kor og orkester, og har også tidligere fremført de mest kjente korsatsene av juleoratoriet. Men nå skal vi for første gang gjøre slik som Bach mente da han skrev juleoratoriet: Vi skal fremføre hele den første kantaten i selve gudstjenesten, forteller Neergård.
Til dette har Neergård engasjert 18 korsangere, tre solister, 14 i orkesteret og enda en organist. Det var ikke enkelt å få tak i så mange musikere på selveste julemorgen.
Vanskeligst var det å få tak i bass-solist, forteller han.
- Men så fikk jeg napp. Andreas Skei fra Melhus skal sette seg i bilen tidlig julemorgen og kjøre hit til Levanger, forteller Neergård lettet.
De andre to solistene er Thale Jørstad og Jon-Øyvind Vik-Haugen. Sammen med Levanger kantori skal de synge den kjente musikken fra Johann Sebastian Bach.
Bakgrunn
Bach skrev juleoratoriet i seks deler, en del til hver av gudstjenestene fra første juledag til Kristi åpenbaringsdag. Her fortelles bibelens julehistorie. Den første kantaten er skrevet til første juledag, og det er denne som skal fremføres i Levanger kirke 25. desember – akkurat slik Bach tenkte det. Når evangeliet er lest, setter koret inn, sammen med pauker og trompeter, og synger det kjente «Jauchzet, frohlocket!» I midten av kantaten kommer prekenen.
- Og når vi har musikk på et så høyt kunstnerisk nivå i høymessen, tenkte jeg at også prekenen må matche den. Derfor spurte jeg forfatter Per Helge Genberg om han kan tenke seg å skrive og fremføre en tekst til dette formålet, og det ville han. Han er et aktivt medlem i Levanger menighet og er ofte med som tekstleser og medliturg, forteller sogneprest Sabine Kjølsvik.
Den eneste i Norge
Hun gleder seg stort til første juledag.
- At vi i lille Levanger kan ha en julegudstjeneste av dette formatet, er helt utrolig. Det er stort! utbryter hun.
Sognepresten er sikker på at Levanger er den eneste kirken i hele Norge som gjør dette i år.
- Det er kun i domkirkene at juleoratoriet fremføres innimellom, og da som konsert, gjerne i adventstiden. Men at det gjøres i selve gudstjenesten, akkurat som det var tenkt av Bach selv, det har jeg aldri ellers hørt om.
Hun er sikker på at menigheten i Levanger kommer til å sette stor pris på det.
- Det er nesten så jeg har lyst å si at du får pengene tilbake hvis du ikke kommer i julestemning – men det er jo helt gratis. Og hvis Bach ikke er nok: I slutten av gudstjenesten skal koret synge «For unto us a child is born» fra Händels Messias. Kan det bli bedre?